Знаете ли коя е първата професионална актриса в България? Sofia24.bg

...
Знаете ли коя е първата професионална актриса в България? Sofia24.bg
Коментари Харесай

Тя е първата професионална актриса у нас: Завършва гимназия във Варна, учи в Москва, играе в Народния театър в София, живяла е и в Аржентина

Знаете ли коя е първата професионална актриса в България? Sofia24.bg ще ви опише за Адриана Будевска. Тя е родена на 13 декември 1878 г. в Хаджиоглу Пазарджик. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва, където неин преподавател е Александър Ленски. 

След довеждане докрай на четиригодишното образование тя се завръща в България през 1899 г. и дебютира в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на Александър Николаевич Островский в столичната натрупа " Сълза и смях “. От 1906 до 1926 година играе единствено в Народния спектакъл. Неин брачен партньор е Христо Ганчев – един от основателите на българския професионален спектакъл.

През 1926 г. е уволнена и повече от 10 години, в разцвета на креативен сили, стои отвън сцената, а през 1937 г. отпътува за Аржентина при своя наследник, откъдето се завръща през 1948 година. На 20 февруари 1949 г. българската общност празнува с подобаваща церемониалност нейната 70-годишнина.

Адриана Будевска способства българският спектакъл да се приобщи към реалистичните традиции на съветския спектакъл и да се насочи към класическия репертоар. Авторка е на многочислени публикации, портрети за актьори, мемоари. Някои от функциите ѝ са: Нина Заречная, Мила, Цена, Соня, Варя, Офелия, лейди Макбет, Нора, Мона Вана, Маргарита Готие, Емилия Галоти... Голяма майсторка на гласа, на възприятието, Будевска е сравнявана преди време със Сара Бернар. Тя изиграва с лекост световноизвестни функции.

Умира на 9 декември 1955 г. в София. На нейно име са наречени драматичният театър в Бургас и улица в региона на Медицинския университет в София.

Животът ѝ се оказва по-необикновен и от най-вълнуващите функции, в които влиза на сцената. Извън всичките ѝ над 100 театрални превъплъщения, тя е измежду основоположниците на актуалния български спектакъл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР