Знаете ли коя е Хеди Ламар? Тази холивудска звезда от

...
Знаете ли коя е Хеди Ламар? Тази холивудска звезда от
Коментари Харесай

Хеди Ламар: ослепителната красавица с блестящ ум и трагична съдба

Знаете ли коя е Хеди Ламар?

Тази холивудска звезда от 30-те и 40-те години на предишния век излиза с Чарли Чаплин и е считана за най-красивата жена в света по това време. Но също така тя основава устройство , което през днешния ден би коствало към 30 милиарда $.

Дне взехме решение да ви разкажем за ориста на Хеди Ламар - актрисата, в чиято иящна обвивка се криеха хрумвания, които надалеч изпревариха времето си.

Първи стъпки в света на киното

Хеди Ламар е родена във Виена през 1914 година и получава името Хедвиг Ева Мария Кислер. Родителите ѝ са образовани, интелигентни хора от еврейски генезис. Баща ѝ е банков шеф, а майка ѝ е пианистка. Още от ранна възраст Ламар демонстрира интерес към театъра и киното и учи пиано и балет .

 Хеди Ламар Picryl

През 1933 година Ламар е видяна на сцената на един виенски спектакъл от най-богатия човек в Австрия, Фридрих Мандъл. Той е толкоз неотстъпчив, че младата жена се съгласява да се омъжи за него макар неодобрението на родителите си. И това се оказва огромна неточност.

Под тиранията на ревностен брачен партньор

Бракът се трансформира в клетка за Ламар и тя даже не е златна . Ревнивият брачен партньор ѝ забранявал да се снима във филми, шпионирал и подслушвал телефонните ѝ диалози и я държал заключена . Позволявал ѝ да излиза единствено придружавана от прислужница и заделял извънредно малко средства за нея. Дори бижутата на актрисата били заключени в сейф. Мисълта, че някой различен ще види брачната половинка му във филми, го тормозила толкоз доста, че почнал да търси всяко копие на всеки филм, в който тя взела участие.

В последна сметка Ламар се отказала и решила да избяга. На едно от празненствата, на които ревностният ѝ брачен партньор я разхождал, с цел да я демонстрира на другите, тя помолила английски офицер за помощ. Той се съгласява. Актрисата опаковала куфарите си, когато брачният партньор ѝ ненадейно влезнал. Той присъединил виниловата грамофонна плоча и Ламар чула личния си глас, който молел офицера да ѝ помогне да избяга. Оказало се, че Мандъл скрито я е подслушвал и в трапезарията.

Тогава момичето (от безизходица) изпаднало в крайности - облякло униформата на прислужница и си пришило всички бижута, които съумяло да събере. След това избягала в Лондон.

Към звездите, през всички компликациите и тествания

Нещата стартират да се развиват добре за Ламар, защото ръководителят на Metro-Goldwyn-Mayer, Луис Майер , също е в Лондон, когато тя е там. Ламар си урежда среща с него благодарение на сътрудник на студиото, който дава отговор за търсенето на гении. Майер ѝ предлага контракт за 6 месеца със възнаграждение от 125 $ на седмица. Тя отхвърля, тъй като знае, че геният ѝ коства повече .

 Хеди Ламар Picryl, Getty

Но когато той си потегля, Ламар осъзнава, че е направила неточност, тъй като това е бил добър късмет да стане холивудска звезда. Но към този момент било прекомерно късно - Майер отпътува на круизно странствуване назад в Съединени американски щати и всички билети за това пътешестване са разпродадени. Ламар взема решение още веднъж да стигне до крайности и се промъква на борда , представяйки се за детегледачка на 14-годишен пасажер. Майер бил толкоз впечатлен от смелостта на актрисата и от реакцията, която провокирала хубостта ѝ на круизния транспортен съд, че размислил още веднъж и ѝ предложил контракт за 7 години със седмично възнаграждение от 550 $.

Раждането на една холивудска примадона

Майер предлага на момичето да одобри театралното име Хеди Ламар в чест на актрисата от нямото кино Барбара Ла Мар , на която брачната половинка му се възхищава. Той ѝ дава една от основните функции във кино лентата "Алжир " (1938 г.) и стартира да промотира непознатата актриса пред публиката като доста известна австрийска актриса и "най-красивата жена в света ". И не бърка - когато хората с неспокойствие посещават киното, с цел да я видят на екрана, те са изумени. Красотата на Хеди Ламар стопира дъха им.

 Хеди Ламар Picryl

Започвайки от този миг, Ламар придобива облика на превъзходна хубавица с "екзотичен " (етикет, който ѝ дават по това време, само че през днешния ден: извънредно неетичен) генезис. Тя печели огромен триумф с помощта на ролята си на Далила в "Самсон и Далила " (1949). Въпреки че се снима дружно с доста известни артисти по това време, като Кларк Гейбъл, Джуди Гарланд и Чарлз Бойер, множеството от нейните героини имат доста малко реплики. Развитият ѝ разум страда от липса на стимулация. И до момента в който екранната актриса е обградена от мъжкото внимание, същинската Хеди Ламар е изтощена от досада, самотност и носталгия по родната ѝ земя.

Скритата пристрастеност на Хеди Ламар

Като дете Ламар жадно слушала разказите на татко си за това по какъв начин работят нещата към нея. На 5-годишна възраст тя разглобява и сглобява музикална кутия . По-късно любознателният ѝ разум гълтам цялата информация, която чува от учените на срещите, проведени от първия ѝ брачен партньор, Фридрих Мандл. Докато си почива от актьорската игра в ремаркето си, тя прави някои същински открития.

Веднъж, на една от церемония вечерите през 1940 година, Ламар срещнала мъж, който споделял нейната пристрастеност.

Заедно с композитора Джордж Антейл те създават концепцията за устройство, което патентоват като "тайно информационно устройство " . Но явно са изпреварили времето си, защото концепцията е отхвърлена. Десетилетия по-късно, въз основа на първичната идея на Ламар и Антейл, са създадени Wi-Fi и Bluetooth .

Edna Снежанка с интелекта на Айнщайн

 Хеди Ламар Picryl

Хеди Ламар е имала 6 съпрузи и доста любовници. Последният ѝ брачен партньор е юристът ѝ по бракоразводните каузи. След като се развежда с него, Ламар не се омъжва повече. А дамата, чието очарователно лице въодушевява художниците на Дисни да основат облика на Снежанка , живее в самотност последните 35 години от живота си.

През 60-те години на предишния век, когато хубостта ѝ стартира да избледнява, Холивуд към този момент няма потребност от нея и кариерата ѝ стартира да запада. В резултат на това Ламар живее с дребна пенсия от едвам 48 $ седмично.

Едва през 1997 година тя получава премия за изобретението си, само че не следва никакво парично заплащане . Въпреки това до края на живота си Ламар продължава да основава неща, като флуоресцентна яка, нов тип светофар и модификации за свръхзвуков лайнер.
 7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР