Знаете ли кой е най-оригиналният метод за добив на енергия?

...
Знаете ли кой е най-оригиналният метод за добив на енергия?
Коментари Харесай

Вижте най-шантавите енергоизточници!

Знаете ли кой е най-оригиналният способ за рандеман на сила? Десетки претенденти си оспорват тази купа. Някои от тях може да ви се сторят необикновени, други странни, трети даже налудничави. Но те действат. Предлагаме ви да изберете своя номер 1 измежду няколко от най-нестандартните “зелени ” енергоизточници.
Брикети от банани

В страни като Руанда бананите се употребяват освен за храна, само че и за произвеждане на алкохол. Един звук от тях обаче води след себе си 10 тона боклуци, в това число стъбла, листа и обелки. Джоел Чейни от Нотингамския университет счита, че точно те би могло да се употребяват за производството на брикети. Как? Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и след това се пресоват в брикети, които би трябвало да се сушат на слънце две седмици. Това, от една страна, би могло да понижи всеобщото изсичане на горите в Руанда, Танзания и Бурунди, защото голяма част от енергийните потребности там се задоволява чрез горенето на дърва. И от друга - малко или доста ще улесни бедната част от локалното население, което ще употребява тази „ жълта” сила за готвене и други домашен работи.

Ябълки зареждат ябълки

Всеки, който има iPhone, знае какъв брой бързо му се изтощава батерията. Ако това се случи на вас и нямате зарядно устройство, просто се отбийте до близкия „ Плод и зеленчук” и купете няколко кг ябълки. Нарежете ги на 150 тънки резенчета с формата и размера на 50-стотинкова монета и ги подредете в шест успоредни редици в цинков поднос. Свържете iPhonе-a си към плодовете чрез няколко медни жички и той ще се започва за 1 секунда! Електричеството се създава с помощта на оксидацията на цинка, плодът е проводник, а медта добавя цялата верига.

Вибрираща сила

Уникален образец за извличане на сила дава група студенти от Масачузетския софтуерен институт. Те са създали особено устройство, което трансформира вибрациите на колата ви, когато шофирате по неравни пътища, в използваема сила. То е основано от елементарна хидравлична система, турбина и генератор. При всяка бабуна на пътя буталото избутва хидравлична течност през турбината, която е обвързвана с генератора, и той трансформира тази сила в електричество. Резултатите демонстрират, че успеваемостта на автомобила се усилва с 10%. Сигурен съм обаче, че в случай че студентите дойдат да създадат няколко теста по нашите улици, тази цифра ще скочи на най-малко 50%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР