Знаете ли кои са храните богати на натрий? Натрият се

...
Знаете ли кои са храните богати на натрий? Натрият се
Коментари Харесай

16 Храни богати на натрий, които е добре да ограничавате

Знаете ли кои са храните богати на натрий?

Натрият се съдържа в съвсем всичко, което ядете и пиете. Той може да участва естествено в разнообразни храни или да се прибавя към доста храни по време на производството им.

Най-разпространената форма на натрий, която консумираме в всекидневието си, е солта – 40 % натрий и 60 % хлорид. Хората я употребяват както в домашната кухня, по този начин и в заведенията за хранене като фалшификация.

Дълго време солта се свързваше с хипертонията, която при непрекъснато повишение на наличието си предизвиква увреждане на кръвоносните съдове и артериите. В резултат на това се покачва вероятността от развиване на сърдечносъдови болести, инсулт, сърдечна непълнота и бъбречни болести.

Няколко здравни организации са издали рекомендации за ограничение на солта. Тези рекомендации обаче провокират разногласия, защото не всеки има потребност от диета с ниско наличие на натрий. Независимо от това, солта е извънредно значим минерал, от който тялото ни се нуждае за разнообразни витални процеси.

И макар че натрият е нужен за здравето, характерни положения изискват ограничението му.

Какво е натрий?

Натрият е електролит – минерал, който създава електрически заредени йони. По-голямата част от натрия в тялото ви се намира във вените. Той обаче се намира и в течностите към клетките. Натрият поддържа равновесието на тези течности.

Натрият е от решаващо значение за вярното действие на невроните и мускулите. Той също по този начин контролира салдото на телесните течности. Вашите бъбреци способстват за регулирането на натрия в тялото ви. Те вършат това, като трансформират количеството на натрий в урината ви. Освен това организмът отделя натрий посредством потта (изпотяването).

Храни, богати на натрий

В някои храни има повече натрий, в сравнение с в други. Затова несъразмерната им консумация ще докара до хипернатриемия. Хипернатриемия е положение, при което в организма има остатък на натрий.

Ето 16 храни, които са с високо наличие на натрий.

1. Морски блага

Добавянето на морски блага към здравословната диета за сърцето е отличен избор. Морските блага могат да оказват помощ за понижаване на холестерола, което усъвършенства здравето на сърцето, когато се подготвят по здравословен метод.

Въпреки това е значимо да подбирате морските блага деликатно, защото други възможности като мидите и консервираната риба звук съдържат прекалено количество сол. Например някои консервирана риба звук и замразени скариди съдържат повече от 400 mg сол на порция.

Прясната риба звук, сьомгата, халибута и пикшата са измежду най-хубавите разновидности за морски блага.

2. Зеленчуков сок

Като елементарен способ за приемане на дневната порция, можете да изберете да пиете зеленчуков сок. Той може да бъде и източник на естествена сол. Пакетираните зеленчукови сокове обаче нормално съдържат добавена сол, което значи повече натрий. Натрият може да работи като отличен консервант.

Препоръчително е да пиете свеж зеленчуков сок, с цел да си набавите здравословно количество натрий. Освен това той може да ви бъде от изгода по няколко други метода.

3. Зеленчукови консерви

Консервираните зеленчуци съдържат доста количество сол. Въпреки това, отцеждането и измиването на консервираните зеленчуци за няколко минути може доста да понижи равнището на сол в тях с 9-23%.

Затова би трябвало да предпочитате да консумирате пресни зеленчуци. Въпреки това, в случай че употребявате консервирани зеленчуци, уверете се, че ги са измити добре.

Порция от 100 грама консервиран грах съдържа 250 mg натрий. По същия метод 100 грама консервирани аспержи съдържат 700 mg натрий. Това са 30-40% от дневната доза натрий. Затова постоянно би трябвало да избирате пресни зеленчуци за консумация.

4. Консервирано месо

Подобно на консервираните зеленчуци, консервираните меса също съдържат повече сол. Например една порция от 100 грама пилешко и пуешко месо може да съдържа до 500 mg натрий. Консервите с говеждо и свинско месо обаче имат доста по-високо наличие на натрий. Те съдържат до 1500 mg натрий в порция от 100 грама.

Здравословна опция може да бъде потреблението на домашно приготвено месо. То ще ви обезпечи задоволително белтъчини и хранителни субстанции и ще се отрази удобно на здравето ви.

5. Обработени меса

Меса като свинско, бекон и салами съдържат добавена сол, с цел да подобрят усета и да усилят трайността. Например в 100 грама салам има към 800 mg натрий, което е съвсем 35% от нормата. По същия метод 100 грама бекон съдържа към 850 mg натрий, а 100 грама свинско месо – към 1500 mg натрий, което е съвсем 60% от дневната доза.

Такъв несъразмерен банкет на натрий може да ви навреди. Ето за какво е значимо да се въздържате от потреблението на осолено месо и вместо това да избирате домашно приготвено прясно месо.

6. Сирене с извара

Сиренето и изварата са храни, богати на калций. Въпреки това в една порция от 100 г извара има към 300 mg натрий, което е към 12% от целесъобразното на ден количество. Солта в изварата прави храната по-вкусна и оказва помощ за по-дългото ѝ предпазване. Затова нормално няма да намерите разновидности с ниско наличие на натрий, само че който търси намира.

7. Преработено сирене

Преработените сирена нормално съдържат повече натрий. Порция от 100 грама топено сирене съдържа 1400 mg натрий, което е повече от 57% от дневната доза.

8. Пици и сандвичи

Пиците и сандвичите са известни храни за бързо хранене. Приготвянето и готвенето им обаче включват доста сол. Това ги прави храни с високо наличие на натрий. В резултат на това те нормално са нездравословни за консумация.

Например в 100-грамово парче пица, купено от пицарията, има над 700 mg натрий. Сандвичите оферират сходно количество натрий. Един сандвич с дължина 15 см може да съдържа до 1000 mg натрий, което е съвсем 50 % от дневната стойност.

Сега към този момент знаете за какво диетолозите и здравните специалисти предлагат да намалите потреблението на тези храни. Те не оферират никакви изгоди за здравето. Вместо това те повреждат организма ви от вътрешната страна.

9. Супа

Консервираните, пакетираните, инстантните супи или супите, приготвени в заведения за хранене, постоянно съдържат високо наличие на сол. Например супата съдържа 250 mg натрий в 100-грамова порция. Това е съвсем 15% от дневната стойност.

На пазара обаче се оферират разновидности с ниско наличие на натрий или най-добре е да изберете домашно приготвени пресни супи, с цел да ограничите приема на натрий.

10. Солети и крекери

Солените кристали кубчета върху солетите и крекерите са първата ви диря за богатото наличие на натрий в тях.

Можете да вземете несолени други възможности, само че те въпреки всичко не би трябвало да са вашата закуска, защото нормално се подготвят с бяло брашно и имат минимална хранителна стойност.

11. Сосове

Можете да употребявате сосове за овкусяване на ястия. Обикновено може да ги намерите с порциите храна или като добавка на масата. Солта обаче способства за усета и остатъкът от нея може да е нездравословен.

Соевият сос е един от най-солените налични хранителни артикули. Една порция от 100 грама съдържа съвсем 5500 mg натрий. Това е над 220% от целесъобразната дневна стойност!

Освен това сосът за барбекю също е с високо наличие на натрий. Порция от 100 грама от него има към 1400 mg натрий, което е над 50% от дневната стойност.

Доматеният сос също е от храните, богат на натрий. Например 100 грама порция доматен сос съдържа близо 600 mg натрий. Това е към 25% от дневната стойност.

12. Бисквити

Въпреки че са вкусни, тази утринна класика има доста количество сол. В едно изследване откривателите са открили, че пакетираните бисквити имат високо наличие на натрий. ( 1 )

Някои от тях съдържат съвсем 800 mg натрий в една бисквита! Затова деликатно избирайте утринните си изкушения. Трябва да избягвате потреблението на прекалено много солени бисквити, защото те могат да ви навредят доста.

13. Дресинги за салата

Солта способства за част от натрия в дресинга за салати. Средното наличие на сол в дресинга за салати е 1000 mg на 100 грама порция, което съставлява 40% от дневната стойност.

Въпреки това можете бързо да намалите тази стойност. Например, в случай че добавите по-малко сол за дресинга на салатата, цената се намалява с 20%.

Освен това можете да избирате елементарни, само че вкусни домашни дресинги. Можете да опитате разнообразни комбинации по ваш избор от зехтин, лимонен сок, оцет, сол, черен пипер, пресни или сушени билки, горчица и други

14. Пудинг

Въпреки че пудингът няма солен усет, бързата примес за пудинг съдържа доста количество натрий. Този натрий идва от солта и натрий-съдържащите съединения, които сгъстяват бързия пудинг, с цел да го създадат кремообразен.

Например 25-грамово количество от бързия пудинг с ванилия е порция от ½ чаша и съдържа 350 mg натрий. Това е 15% от целесъобразната дневна доза.

15. Хот-дог

Едим хот-дог съдържа приблизително 578 mg сол, или 25% от целесъобразния дневен банкет.

Всички тези храни и тяхното наличие допуска, че можете да откриете други възможности с по-ниско наличие на натрий, в случай че четете деликатно етикетите.

16. Кисели краставички

Кой не обича кислели краставички?! Обаче те са консервиран артикул и наличието на натрий е високо.

Целите кисели краставички са по солени и част от другите храни, богато на натрий. Един междинен буркан съдържа 561 mg натрий.

Рискове

Натрият е главно хранително вещество. Без него тялото не може да действа. Предозирането с натрий обаче може да попречи на естественото действие на организма. Ето за какво уравновесеното количество натрий е от значително значение.

Рисковете, свързани с натрий, нормално са два: или прекалено много от него, или незадоволително количество натрий. И двата разновидността са еднообразно рискови.

Ниско наличие на натрий (хипонатриемия)

Проучванията демонстрират, че ограничението на потреблението на сол има затруднения за здравето. ( 2 )

Според проучванията тези, които употребяват по-малко сол дневно, са по-склонни да развият сърдечни болести. ( 3 )

Намаленият банкет на сол може да докара и до нараснал риск от смъртност или хоспитализация.

Ниският банкет на сол може да докара до повишение на LDL и триглицеридите, метаболитен синдром и хипонатриемия. Симптомите включват смяна на държанието, отмалялост и дезориентация. Освен това тежката хипонатриемия може да докара до спазми, парализа и гибел.

Също по този начин незадоволителната консумация на сол води до редица здравословни проблеми. Например изследванията демонстрират, че ниското наличие на натрий е обвързвано с инсулинова устойчивост. Това е изключително проблематично за хората с диабет и преддиабетно положение. ( 4 )

Високо наличие на натрий (хипернатриемия)

Човешкото тяло се нуждае от непретенциозно количество натрий, с цел да действа безпроблемно. Консумацията на прекалено много сол обаче покачва кръвното налягане, което е забележителен рисков фактор за сърдечни болести и инсулт.

Когато страдате от хипернатриемия, ще изпитвате мощна дехидратация и жадност. Летаргия, положение на мощно безсилие и липса на сила, и дезориентация са признаци. Могат да се появят и мускулни потрепвания и конвулсии. Това е по този начин, тъй като натрият е от решаващо значение за мускулите и невроните.

Тъй като задържа спомагателни течности, натрият покачва кръвното налягане, което води до натоварване на сърцето. В резултат на несъразмерното наличие на сол в храната се покачва вероятността от инсулт, сърдечна непълнота, остеопороза, рак на стомаха и бъбречни болести.

Диета с ниско наличие на натрий

Въпреки че игнорирането на храните с високо наличие на натрий е от значително значение, това не е единствената процедура, която ще помогне. Консумирането на храни с ниско наличие на натрий ще помогне на хората да лимитират приема му.

Вижте някои храни с ниско наличие на натрий за диета с ниско наличие на натрий.

  • Зеленчуци (зелени зеленчуци, броколи, карфиол, чушки)
  • Плодове (горски плодове, ябълки, банани, круши)
  • Зърнени храни (боб, кафяв ориз, киноа и пълнозърнесто брашно)
  • Месо (пилешко, пуешко, говеждо или свинско)
  • Риба (треска, лаврак, риба тон)
  • Яйца
  • Здравословни мазнини (зехтин и масло от авокадо)
  • Млечни артикули (мляко, кисело мляко, несолено масло и сирена с ниско наличие на натрий)
  • Хляб (пълнозърнест, тортили с ниско наличие на натрий)
  • Семена и ядки (безсолни тиквени семки, бадеми, фъстъци и др.)
  • Закуски (безсолни пуканки и безвкусен тортила чипс.)
  • Подправки (оцет, майонеза, дресинг за салата с ниско наличие на натрий и сосове с ниско наличие на натрий.)
  • Напитки (Чай, кафе, зеленчуков сок с ниско наличие на натрий и вода.)
  • Дресинги (Чесън на прахуляк, смеси без сол, билки и подправки.)

Диетата с понижено наличие на натрий може да намали кръвното налягане при хора със повишени равнища. Освен това високия банкет на сол усилва риска от рак на стомаха.

Доказателствата за други преимущества на ограничението на натрия обаче са разнопосочни. Например, макар че ограничението на натрия постоянно оказва помощ за лекуването на сърдечна непълнота, по-нататъшни проучвания демонстрират, че ограничението на натрия може да повлияе негативно на здравето на пациентите. ( 5 )

Ето за какво е належащо да се приема известно количество натрий. Задължително е обаче да се подсигурява, че диетата с ниско наличие на натрий съдържа нужната дневна стойност.

Резюме

Много хора употребяват доста повече натрий от оптималната дневна норма от 2300 mg. Ето за какво е по-добре да избягвате модифицирани, пакетирани и ресторантски ястия, с цел да намалите приема на сол в диетата си. Те постоянно съдържат прикрит натрий.

Преработените меса, като шунка, салами, хот-дог съдържат непропорционално огромно количество сол. Дори неовкусените замразени скариди постоянно се обработват с химикали, съдържащи натрий.

Храните за улеснение, като картофи в кутии, консервирана чорба, разтворим пудинг, помощни средства за хранене, пица, замразени ястия и солени закуски също са богати на натрий.

Както високото, по този начин и ниското наличие на натрий могат да причинят рискови здравословни проблеми. Затова постоянно се предлага уравновесен банкет на натрий.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР