Знаете ли кога в България пристига цивилизацията?През 1850 година с

...
Знаете ли кога в България пристига цивилизацията?През 1850 година с
Коментари Харесай

Кой е човекът на първата снимка, направена в България?

Знаете ли по кое време в България идва " цивилизацията "?

През 1850 година с ето тези хора. Това е първият български оркестър - оркестърът на Михай Шафран. Сформиран е в Шумен от маджарски емигранти, пристигнали в този завършек на Османската империя след краха на Унгарската буржоазна гражданска война, пишета от " Опера Бургас ".

На първата фотография, правена в България през 1851 година, е запечатан първият български оркестър, основан от Михай Шафран в Шумен. 



Там са и нотите на Михай Шафран, за който градските митове настояват, че е съдействал косвено за думата " шафрантия ", напомня Дарик. 

Според една от теориите Михай Шафран бил сложил в Шумен театрална режисура, в която взели участие за първи път дами, тъй като преди този момент всички функции в театъра се изпълнявали от мъже. Това възмутило шуменската общност и дамите с непочтено държание били наречени шафрантии. 

Тук емигрантите заварват угнетен, изтерзан, само че извънредно доброжелателен и гостолюбив народ. Унгарската интелигенция в Шумен в действителност съчувства на домакините си и прави каквото може да облекчи тяхното съществуване. А това което може, е да свири и да учи на " цивилизация "...

Доста бързо музикантите образоват млади възпитаници, измежду които Добри Войников, Сава Доброплодни и други По-късно точно младият Войников, възпитаник на Шафран, поема оркестъра от ръцете му и основава редица композиции, измежду които така наречен " Шумла полка " - занимателно музикално произведение, което да развлича шумналии.

За унгарската интелигенция в България, за първия български оркестър, за просветата на младежите в Шумен ще научим на 19 и 20 април от мюзикъла на Парашкев Хаджиев " Шумла полка "!

Постановката е дело на проф. Павел Герджиков, а в спектакъла ще забележим младежите от Национална музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " с оркестъра на Държавна опера - Бургас! 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР