Знаете ли кое е първото животно на Земята? Учени смятат,

...
Знаете ли кое е първото животно на Земята? Учени смятат,
Коментари Харесай

Кое е било първото животно на Земята?

Знаете ли кое е първото животно на Земята? Учени считат, че тази купа принадлежи на морската гъба. Преди време изследователи от Масачузетския софтуерен институт (МIT) в Съединени американски щати откриват доказателства, които поддържат това изказване. Те правят генетичен разбор на канара на 640 млн. години и откриват, че тя съдържа молекула от морска гъба.

Този времеви интервал е много преди така наречен „ детонация през камбрий “, която бележи появяването и разцвета на релативно комплицирани форми на живот. Откритието прави скромната морска гъба горделив притежател на званието „ първо животно на Земята. “

От детонацията през камбрий са останали огромен брой фосили, само че образците, датиращи от по-ранни интервали са необичайност. Това затруднява учените в опитите им да дефинират кое е първото животно на планетата. Изследователите от MIT са решили да търсят първото творение, изследвайки молекулярни фосили – следи от молекули на животни, непокътнати в антични скали. Екипът е насочил вниманието си към една избрана молекула, съдържаща се в скали на 640 милиона години.

Изследователите са предполагали, че молекулата е от морска гъба, защото се знае, че някои съвременни гъби я създават. Уловката е била обаче, че някои водорасли също я генерират. Учените са разпознали гена, обвързван с производството на молекулата и са наблюдавали произхода му, достигайки до най-древния му притежател – морската гъба.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР