Знаете ли каква е функцията на простатата? Ако отговорът е не“,

...
Знаете ли каква е функцията на простатата?
Ако отговорът е не“,
Коментари Харесай

Оказва се, че мъжете не знаят нищо за простатата

Знаете ли каква е функционалността на простатата?

Ако отговорът е „ не “, то не сте единствените. Според проучване едвам всеки четвърти мъж на възраст на 50 години знае какво е предназначението на простатата, макар че това е основен за здравето орган в мъжкото тяло (особено с напредъка на възрастта).

Простатата е огромна почти колкото топче за тенис на маса и се намира сред основата на пениса и ректума. Тази жлеза отделя семенна течност, която се смесва със спермата и ѝ оказва помощ да „ оцелее “ по време на пътешествието си през тестисите. С напредъка на възрастта разнообразни положения могат да повлияят отрицателно на простатата (включително увеличаване и рак).

Изследване, ръководено от откриватели от Европейската асоциация по урология и Boston Scientific, е интервюирало над 3000 мъже над 50-годишна възраст от Англия, Германия и Франция. Учените са желали да схванат какъв брой постоянно мъжете изпитват съответни признаци и какъв брой дълго чакат, преди да решат да се съветват с доктор. Те откриват, че едвам всеки четвърти мъж може да назове вярно функционалността на простатата. Много хора не са осведомени съответно и със здравните проблеми, които съпътстват тази жлеза (особено във връзка с злокачественото ѝ увеличаване, както и на така наречен злокачествена хиперплазия на простатата). Само малко над 1/3 от интервюираните мъже са могли да разпознаят съответно обвързваните с простатата болести.



Източник: European Association of Urology

„ Резултатите са много тревожни, защото проучването е извършено точно измежду онази възрастова група мъже, които са най-податливи към развиването на проблеми с простатата “ – изяснява урологът Хайн ван Попел. Според него лекарите ще се изправят все по-често пред болести от този вид, защото продължителността на живота последователно се усилва. Съответно мъжете би трябвало да бъдат осведомени във връзка с тези здравни въпроси.

С напредъка на възрастта простатата последователно се уголемява. Нетипичното ѝ разгръщане обаче може да съставлява медицински проблем (едва всеки шести знае това). Точната причина за уголемяването ѝ е незнайна. Лекарите обаче считат, че най-вероятно то е обвързвано с хормоналните промени, които настъпват със стареенето. Почти половината от мъжете сред 50- и 60-годишна възраст не могат да разпознаят и обвързваните с въпросното увеличаване признаци (като ненадейно предпочитание за уриниране, мъчително чувство по време на уриниране и вървене до тоалетната по дребна потребност по повече от един път на нощ). Дори по-умерените признаци могат да повлияят отрицателно на качеството на живот; те даже са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови болести.

Източник: European Association of Urology

Не на последно място множеството мъже настояват, че рядко разискват сходни проблеми със своите сътрудници или членовете на фамилията си. Нещо, което би трябвало да се промени, безапелационни са откривателите.

„ Предишни проучвания демонстрират, че дамите в действителност знаят повече за мъжкото здраве, в сравнение с самите мъже – споделя Ван Попел. – Ето за какво съветваме мъжете да разискват тези уроложки признаци и положения с сътрудниците и фамилията си, както и да посещават профилирани експерти като да вземем за пример уролози. “

Над половината от интервюираните мъже декларират, че биха говорили с персоналния си доктор по отношение на проблеми, свързани с уринирането. ¼ пък твърди, че ще потърси повече информация за признаците в Гугъл.

Когато мъжете навършат 50-годишна възраст, те би трябвало да стартират да вървят на годишен обзор на простатата (и даже по-рано, в случай че някой член на фамилията им е имал сходни проблеми).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР