Знаете ли, че парите са част от човешката история от

...
Знаете ли, че парите са част от човешката история от
Коментари Харесай

14 любопитни факта за парите

Знаете ли, че парите са част от човешката история от най-малко 3000 години. Преди това се е употребила системата на бартера. Дълго време пък популацията на остров Яп в Микронезия се разплащало с каменни плочки. Набавяли си ги от различен остров, далечен на 400 километра от Яп. Продупчените каменни плочки (банкноти) имали размери от 10 сантиметра до цели 4 метра.

Предлагаме ви още 12 любопитни обстоятелството за парите:

- Много по-разпространено е било друго разплащателно средство - животните. Името на индийската валута " рупия " произлиза от " рупа " - санскритското наименование за стадо. А латинската дума за пари - Pecunia - има за основа думата Pecus, която значи " добитък ".

- Ацтеките употребявали за разплащане какаовите зърна. Съгласно ценоразпис от 1545 година един домат коствал едно какаово зърно, а цялостен заек можело да се купи против 100 какаови зърна.

- Около 1100 пр.н.е., китайците минават от потреблението за замяна на същински предмети към потреблението на умалени копия на същите предмети, излети от бронз. С времето дребните ками, лопати и вили са били изоставени за сметка на по-удобната кръгла форма, която води до появята на първите монети.

- През 600 година сл.н.е. китайците минават от монети към книжни пари.

- В античния Рим производството на монети се е правило в храма на Юнона Монета - оттова произлиза наименованието " монета ". По това време съществували и специфични монети-спринтии с еротични претекстове, предопределени за разплащане с проститутки.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР