Знаете ли, че общо осем пловдивски футболисти са ставали шампиони

...
Знаете ли, че общо осем пловдивски футболисти са ставали шампиони
Коментари Харесай

Вижте осемте пловдивски футболисти, които са ставали шампиони в чужбина

Знаете ли, че общо осем пловдивски футболисти са ставали първенци в чужбина на два континента – Европа и Азия. Естествено най-известният измежду тях е най-успешният български футболист – Христо Стоичков, който е ставал първенец на Испания общо четири пъти. Камата е и единственият българин грабвал Шампионската лига. Любопитно е, че Стоичков поделя първото място с шампионски трофеи от състезание със Стилиян Петров и Иван Иванов, които също са по четири.
Прочетете още
Освен Камата пловдивчани първенци в чужбина са ставали още – Борис Хвойнев и Красимир Манолов в Малта, Петър Зехтински и Спас Джевизов в Кипър, Димитър Калканов в Хонг Конг, Христо Колев в Гърция и Атанас Курдов в Казахстан.

Спас Джевизов



Юношата на Ботев играе малко за клуба и в мъжкия футбол преди да премине в ЦСКА, където става една от легендите на клуба. През 1986г. става първенец в чужбина, вдигайки купата в Кипър с тима на Омония и става първият пловдивчанин с купа в чужбина. Само година по-късно Джевизов още веднъж е първенец на Кипър през 1987г. и става първият пловдивчанин с две шампионски трофеи в чужбина. Водил е ЦСКА два пъти, бил е треньор и на други тимове. В момента работи в ЦСКА 1948.

Красимир Манолов



Син на легендата на Спартак Атанас Манолов и племенник на друга именита фигура на “гладиаторите ” и пловдивския футбол Иван Малонов – Краси потегля по техните стъпки. Юноша е на Локомотив, където и дебютира в мъжкия футбол, а по-късно играе за Академик и вкарва на Милан в популярната победа на отбора с 4:3 против гранда от Италия. Прави солидна кариера в Ботев, тогава под името Тракия и вкарва и хеттрик на Левски. През 1990г. е първенец на Малта с тима на ФК Валета. След края на кариерата си се отдава на треньорството и става и първият българин ставал първенец в чужбина и като футболист и като треньор, откакто извежда до купата в Малта още веднъж тима на ФК Валета, само че този път като треньор – 1999 и 2001. В момента работи в Левски Карлово.

Петър Зехтински – Зико



Една от най-големите митове на Ботев и пловдивския футбол. Зехтински дълги години е и капитан на Ботев, а през 1986г. отива да играе в чужбина за първи път. Бат Петьо е съотборник със Спас Джевизов в тима на Омония от Кипър и съумява да стане първенец през 1987г. Това пък е единственият случай, в който пловдивчани стават първенци в чужбина като съотборници. Бил е треньор на Ботев, ЦСКА, Марица и други тимове. Понастоящем е шеф на отдел „ Спорт и юношески действия ” към Община Пловдив.

Христо Колев – Бащата



Една от най-големите митове на Локомотив прочут с дългите си дузпи, а точно чудесното осъществявания на директен свободни удари. През 1990г. Бащата става първенец на Гърция с гръцкия гранд Панатинайкос, а треньор на тима е най-голямата легенда на Локомотив – Христо Бонев. Колев играе до 1996г. и в други тимове в Гърция, преди да се завърне и да приключи кариерата си в Локомотив. Бил е на всички длъжности като треньор в Локомотив, водил е отбора няколко пъти и сега работи в Локомотив.

Христо Стоичков  - Камата



Най-успешният български футболист става първенец на Испания през 1991, 1992, 1993, 1994. Той става дотогава и първият българин, който е ставал първенец четири пъти в чужбина преди с него да се изравнят първо Стилиян Петров, а по-късно и Иван Иванов. Тримата и до през днешния ден са номер 1 по шампионски трофеи в чужбина. Стоичков е единственият българин печелил Златната топка, Шампионската лига и е ставал голмайстор на Световно, а трофеите, които е печелил в кариерата си са на три континента – Европа, Северна Америка, Азия. В момента Камата е състезателен публицист за мексиканската тв група “Телевиса ” и развива сполучливо новия си бранд H8S.

Димитър Калканов



Юношата на Локомотив играе за тима в интервала 1983-1990 и взе участие и на Световно състезание за юноши през 1985г. От началото на 90-те години играе в Кипър, а от 1993г. играе в Азия, където е в отбори от Малайзия и Хонг Конг. През 1998г. става първенец на Хонг Конг с отбора на Инсант-Дикт, същата година подвига Купата на страната и става първият чужденец определен за състезател номер 1 в шампионата. Преди това има извоювани още две купи на Хонг Конг с отбора на Инстант-Дикт и Рейнджърс.

Борис Хвойнев



Легендарният нападател на Ботев играе за клуба в интервала 1985-2000 с няколко спирания, сред които и престой в Малта. През 1999г. той става първенец на Малта с тима на ФК Валета. Играл е още и за ЦСКА, Локо София и Алки от Кипър. Хвойнев вкарва осем гола на Левски, а две от тези попадения са със задни ножици в София и Пловдив. От дълги години живее в Съединени американски щати.

Атанас Курдов



Юноша на Левски, само че родом от Пловдив той е наследник на легендата Петър Курдов. Атанас започва кариерата си стремително, откакто още като младеж отиде във втория тим на Байер Леверкузен, игра в други тимове в чужбина. След това оказа помощ на Ботев, когато отборът беше в Трета лига и стана голмайстор, остана за тима и във Втора лига, само че когато отборът завоюва промоция в елита беше освободен. Игра за Славия и Левски, а през 2014-а става първенец на Казахстан с отбора на Астана, а треньор на тима е Станимир Стоилов. След това обаче кариерата му потегли надолу и последно играеше в отбора на Ботев Ихтиман в Трета лига.

Ето всички пловдивчани ставали първенци в чужбина:

Красимир Манолов – ФК Валета (Малта) – 1984

Спас Джевизов – Омония (Кипър) - 1986, 1987

Петър Зехтински – Омония (Кипър) - 1989

Христо Колев – Панатинайкос (Гърция) - 1990

Христо Стоичков – Барселона (Испания) - 1991, 1992, 1993, 1994

Димитър Калканов – Инстант-Дикт (Хонг Конг) - 1998

Борис Хвойнев – ФК Валета (Малта) - 1999

Атанас Курдов – Астана (Казахстан) – 2014 

Заб. В статистиката не влизат други титли с изключение на шампионските трофеи в шампионати от елита.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР