Знаете ли, че Моцарт и Гьоте са били масони? Ето

...
Знаете ли, че Моцарт и Гьоте са били масони? Ето
Коментари Харесай

Всички те са били масони

Знаете ли, че Моцарт и Гьоте са били масони? Ето няколко световноизвестни персони, за които се знае или най-малко се твърди, че са били членове на масонски ложи.
 
Волфганг Амадеус Моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт влиза в масонска ложа по време на виенския си интервал (1781-1791). Особено във " Вълшебната флейта " откриваме доста от концепциите на масонството, а либретист на операта е Емануел Шиканедер - непосредствен другар на Моцарт и негов брат в масонската ложа.
 Волфганг Амадеус Моцарт Guliver/Getty Images
Великият композитор даже посвещава на масонството цялостен цикъл от песни.

Джозефин Бейкър

Световноизвестната американско-френска танцьорка и певица Джозефин Бейкър влиза през 1960 година в масонската ложа " Nouvelle Jerusalem ".
 Джозефин Бейкър Guliver/Getty Images
Въпреки че съгласно статута на британската Велика ложа масонството е чисто " мъжка територия ", във Франция пораждат ложи, в които право на участие имат и дами. По-късно се основават и чисто женски масонски ложи. Днес в Германия има общо 27 такива ложи.

Оскар Уайлд

Още бащата на ирландския публицист Оскар Уайлд е бил член на масонска ложа в Дъблин. През 1875 година, по време на следването си, младият Уайлд се причислява към масонската ложа " Apollo University Lodge no. 357 ".
 Оскар Уайлд Guliver/Getty Images
Само три години по-късно обаче е заставен да я напусне - поради неплатени членски вноски. През 1883 година е изключен и от " Churchill Lodge ", което поставя завършек на масонската му " кариера ".
 
Йохан Волфганг декор Гьоте
 Йохан Волфганг декор Гьоте ThinkStock/Getty Images
В молбата си за банкет в масонска ложа Гьоте написа през 1780 година следното: " От доста време насам се усещам подбуден от желанието да числя се към общността на масоните. (...) Тази купа ще ми разреши да вляза в по-тясна връзка с персони, които оценявам високо. Именно това възприятие за принадлежност ме тласка да подам молба за банкет ".

Готхолд Ефраим Лесинг

Масон е бил и световноизвестният немски стихотворец и мъдрец Готхолд Ефраим Лесинг.
 Готхолд Ефраим Лесинг Guliver/Getty Images
За масонството той написа следното: " То не е нито произвол, нито излишество. То е нужда и намира опрощение в природата на индивида и на обществото ".

Чарли Чаплин

Периодично се появяват известия, че Чарли Чаплин също е бил масон. Да, в речта на финала на " Великият деспот " се прокрадват концепциите на масонството. В масонската енциклопедия обаче четем, че по сведения на сина му Юджийн Чарли Чаплин в никакъв случай не е бил член на масонска ложа.
 Чарли Чаплин Guliver/Getty Images
Курт Тухолски

Германският журналист Курт Тухолски е признат през 1924 година в берлинската масонска ложа " Zur Morgenröte ", която принадлежи към " Сдружението на свободните зидари на изгряващото слънце ". Заради съществени разлики във възгледите обаче Тухолски открива контакт с френските масони и става член на една парижка ложа, където през 1925 година получава званието " Майстор ".

Карлхайнц Бьом

Австрийският артист от немски генезис Карлхайнц Бьом (1928-2014) е бил член на мюнхенската масонска ложа " Zur Kette ". Бьом е прочут по целия свят като създател на фондацията " Хора за хората ", която подкрепя нуждаещи се в Етиопия на правилото " Помощ за самопомощ ". През 1986 година Карлхайнц Бьом е почетен с филантропичната премия на немските масони.
 Карлхайнц Бьом Guliver/Getty Images
По тематиката Тайните общества: Кои са същинските владетели на света Конспирациите, които се оказаха чиста истина
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР