Знаете ли, че можете да наблюдавате обекти с размери до

...
Знаете ли, че можете да наблюдавате обекти с размери до
Коментари Харесай

Наносветът

Знаете ли, че можете да наблюдавате обекти с размери до нанометри. Това е допустимо от повече от 70 години. Откритието е направено от Ернст Руска през 1933 и е приложено в практиката през 1939. Става дума за трансмисионния електронен микроскоп. Устройството му прилича това на оптичния микроскоп, само че вместо светлина в него се популяризира електронен вързоп, а вместо лещи – електромагнити. Взаимодействието със изследваната проба води до излъчвания от електрони, които се обработват от детектор. Изображението може да се преглежда на екран или да се запише на плака. Освен наблюдаването на структурата на микроскопични обекти, има режим даващ опция да се разпознае типа на кристални субстанции.
Друг вид микроскоп показващ наноразмерни изображения е по този начин нареченият Атомно силов микроскоп. Той работи на правилото на грамофона. Тънка наноигла „ опипва “ повърхността на тестът и след обработка с компютър се получава изображение на релефа на тестът. Тази техника е към 10 пъти по-точна от електронния микроскоп. Освен за приемане на изображение атомно силовият микроскоп може да работи и в режим на операция. При операцията силите сред върха на иглата и тестът могат също да се употребяват за смяна на свойствата на тестът по следен метод. Примери за това са атомната операция, литографията на сканиращата проба и локалната стимулация на клетките.
Третият вид микроскоп работещ с наноразмерни изображения е по този начин нареченият Микроскоп с близко полева оптика. Той работи в два режима – на пропускане и отражение. При него тестът се облъчва с лазер и се сканира от доста фино оптично влакно, което се допира до повърхността на проучвания обект. Сигнала се предава на фотоумножител, от където се обработва с компютър. Принципът на близко полевата оптика е открит 1928, само че намира приложение през 50-те години на предишния век.
Автор: Мария Берова

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР