Знаете ли, че липсата на желязо в организма е най-често

...
Знаете ли, че липсата на желязо в организма е най-често
Коментари Харесай

Как да познаете, че организмът ви страда от липса на желязо

Знаете ли, че неналичието на желязо в организма е най-често срещаният хранителен недостиг?

От него страдат доста повече дами, в сравнение с мъже. А когато дефицитът на желязо в тялото е толкоз огромен, че то не може да създава нужното количество хемоглобин, тогава към този момент си приказваме за анемия.

В случай, че сте получили такава диагноза от лекаря си, изрично не трябва да я пренебрегвате. Хемоглобинът е най-важният съставен елемент на алените кръвни телца и извършва ролята на система за транспорт на О2 в тялото ни. Когато в организма няма задоволително желязо, с цел да бъде създаден хемоглобина, броят на алените кръвни телца понижава и до клетките ни не доближава задоволително О2.

Някои от признаците на анемия, като да вземем за пример изнемощялост, непрестанен апетит, бледа кожа, сърцетуптене и затруднено дишане, са предстоящи. Други в никакъв случай не бихте свързали с неналичието на желязо, само че в действителност са явен знак, че организмът ви страда от нея. Ето защо да внимавате:

Скованост в краката
Ако от време на време ви се случва да сте седнали, само че в същото време да изпитвате потребност да движите краката си, това може да е знак за липса на желязо. Същото важи за всевъзможен вид парене, бодежи, вдървеност и възприятието, като че ли са ви полазили инсекти.

Удебелен език
Този признак е мъчно видим и се показва с отичане или прекомерна сензитивност в езика. Понякога езикът може да се подуе дотам, че набраздената му повърхнина да стане гладка. Появяват се и проблеми с говора и храненето.

Макар този проблем постоянно да се свързва с въздействието на околната среда (вятър, мраз, слънце и т.н.), от време на време повода е по-сериозна. Особено в случай че устните ви се напукват постоянно във външните ъгли. Едно изследване демонстрира, че 35% от хората с подобен проблем страдат и от анемия.

Изкривени нокти
Ако формата на ноктите ви прилича лъжица, само че във външните ъгли тя се изкривява нагоре, то е доста евентуално да страдате от липса на желязо.

Дефицитът на желязо в организма може да се дължи на доста и разнообразни аргументи.

Най-честата е погрешно хранене или диета, която не ви разрешава да приемате задоволително богати на веществото храни. Неслучайно от него постоянно страдат вегетарианците, защото най-вече желязо се съдържа в месото. Друга причина е невъзможността на тялото да го всмуква от храната, изключително при затлъстяване и някои заболявания (улцерозен колит, болест на Крон).

По време на бременност
Желязото играе голяма роля за вярното развиване на зародиша и в подготовката на тялото на дамата за раждането. Ето за какво бременните одобряват фолиева киселина още от ранен стадий на бременността.

Кои храни съдържат най-вече желязо?
Желязото, съдържащо се в храни от скотски генезис, се усвоява сред 15-40%, за разлика от това в растенията, от което тялото ни усвоява единствено 5%.
Най-много желязо се съдържа в аленото месо, черния дроб, пилешкото, яйцата, някои морски блага като миди, сепия, октопод, рибата звук и сьомгата.

В храните от растителен генезис желязо откриваме в лещата, нахута, артишока, чушките, сусама, спанака, овесените ядки и ядките като кашу, фъстъци, бадеми и орехи. /missbloom.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР