Знаете ли, че глухите хора в България нямат достъп до

...
Знаете ли, че глухите хора в България нямат достъп до
Коментари Харесай

Чуй ме със сърцето - Българско кино за глухите хора

Знаете ли, че глухите хора в България нямат достъп до българското кино? Българските филми не разполагат със надписи на български език, процедура открита в разпространяването на кино и телевизия по целия свят. “ЧУЙ МЕ СЪС СЪРЦЕТО ”- българско кино за глухите хора, е самодейност за смяна и развиване в посока достъпността на българското кино за глухите хора в България. Идеята за самодейността е на Боряна Гюрова. Реализацията е поела Виктория Радославова, а работната група са Боряна Гюрова, Ашод Дерандонян от фондация “Заслушай се ” и Митко Якимов, ням артист.
Инициативата започва през януари, с пет български кино лентата, на които да бъдат създадени надписи на български език. За всеки филм ще бъде осъществена прожекция в Дом на киното, след която публиката ще има опция да се срещне с част от екипа на всеки филм и да зададе своите въпроси към режисьора, актьорите и креативния екип.
Първите пет кино лентата, подкрепили самодейността са Воевода, на режисьора Зорница София; Тилт,на режисьора Виктор Чучков-син, Слава, на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов; Посоки, на режисьора Стефан Командарев и Възвишение на режисьора Виктор Божинов.
Първата прожекция е оповестена за 11 януари, от 14 часа в Дом на киното, на която ще можем да гледаме дружно кино лентата Воевода.
В поддръжка на самодейността се причислява и фондация “Не мигайте пред българското кино ” от която чакаме селекция на късометражни филми, които да се снабдят с български надписи. Българска национална филмотека също ще се включи в самодейността, започвайки от пет класики на българското кино. Плановете на самодейността са свързани със основаването на колкото се може по-богата сбирка от субтитрирани филми. Глухите хора в България би трябвало да имат еднакъв достъп до кино изкуството, както във опцията за гледане на кино, по този начин и във опциите за работа в областта на кинопроизводството. Инициативата ще работи в посока субтитрирането на българските филми да се трансформира в постоянна процедура, а прожекциите и броя филми да се усилват. В бъдещите проекти влиза и организирането на прожекции във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Търговище.
Допълнителни материали:
*Фейсбук страница - ТУК! 
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР