Знаете ли, че enneacontakaienneagon всъщност е реално съществуваща дума в

...
Знаете ли, че enneacontakaienneagon всъщност е реално съществуваща дума в
Коментари Харесай

Скритите тайни в английския език

Знаете ли, че enneacontakaienneagon в действителност е действително съществуваща дума в британския? (А си мислехте, че да произнесете supercalifragilisticexpialidocious е мъчно?) Всъщност, смисъла на думата е тъкмо толкоз необичайно, колкото самата нея: значи форма с 99 страни.

Aнглийският език е колкото обаятелен, толкоз и известен и явно има своя лична история и странности. Вместо да се фокусирате единствено върху граматиката и другите теоретични аспекти, не забравяйте да се насладите и на неговата по-забавна страна. За да ви помогнем с тази задача, съставихме лист от тридесет занимателни и забавни обстоятелства за британския език. Продължете да четете, с цел да ги научите и се подгответе да впечатлите приятелите си с новите си добити познания!

Над 840 милиона души приказват британски като първи или втори език, което го прави вторият най-говорим език директно след мандарина. Това е формален език на големите 67 страни, както и на 27 не-суверенни субекти като Хонг Конг или Пуерто Рико.

1. I am (Аз съм.) e най-краткото приключено изречение.

2. A pangram – Панграмата е изречение, което съдържа всяка писмен знак от писмеността.
Например: “The quick brown fox jumps over the lazy dog ” е такова изречение.

3. Думата Supercalifragilisticexpialidocious (*поема си въздух*) в действителност не е най-дългата в британския език.
Тази свръх дълга дума (която значи нещо покрай фантастичен) е станала известна от кино лентата “Мери Попинз ” и в следствие e добавена в речник. Това, което най-вероятно не знаете – има дума, която е по-дълга. Да, тъкмо по този начин – по-дълга от тази! Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis е тип белодробна болест, породена от поемане на прахуляк. Предизвикваме ви да се опитате да я произнесете!

4. Има така наречен “ghost words ” (призрачни думи) , които не значат нищо на процедура. Вярвате ли или не, има думи, които са се появили в речниците чисто и просто, поради печатна неточност. Несъществуващата дума “dord ” е участвала в речника в продължение на 8 години през средата на 20-ти век.

5. Най-кратката, остаряла и необятно употребена дума е “аз. ” (I)
Средновековните ръкописи разкриват, че някои от най-старите думи в британския език са “I ”, “we ” (ние), “two ” (две) и “three “ (три). Това прави думата “I ” най-кратката и в същото време най-често употребена дума в британските диалози.

6. В британския речник се прибавя нова дума на всеки 2 часа.
За времето, изтекло от закуската до обяда ви, най-вероятно ще бъде добавена нова дума в речника. А за една година се прибавят съвсем 4000 нови думи! Затова идващия път, когато желаете да впечатлите комисията, която прави оценка дисертацията ви – умерено може да добавите някоя напълно нова дума към нея.

7. Има название за думите, които повтаряме прекомерно постоянно.
Думи, които използваме постоянно, без да прибавят смисъл и стойност на речта ни, на британски се назовават “crutch words ” (паразитни думи). Например: “Then I was like, OMG, then like, he went there, and like… ”
(в българскя вид: “значи ”, “леле ”, “нали ”, ” вика ” са такива думи)

8. Думата “SWIMS ” се изписва по същия метод, даже и с главата надолу.
Такива думи се назовават амбиграми – с изключение на думи, може да са и разнообразни графики, форми на изкуството, лога и други

9. Английският е езикът на въздуха.
Това значи, че всички водачи би трябвало да употребяват британски език, с цел да се разпознават, до момента в който летят, без значение от техния генезис.

10. Думата “girl ” (в актуалния език – момиче) в действителност е означавала малко дете и в началото не е била обвързвана с пол.

11. Английският произлиза от това, което в този момент се назовава Северозападна Германия и Холандия.

12. Фразата " дълго време не сме се виждали " ( “long time no see ”) се счита за дословен превод на индианска или китайска фраза, защото не е граматически вярна.

13. " Go! " е най-краткото граматическо вярно изречение на британски език.

14. Оригиналното име за пеперуда (butterfly) е било flutterby .

15. Около 4 000 думи се прибавят към речника всяка година.

16. Двете най-често срещани думи на британски са аз и ти.

17. 11% от целия британски език е единствено буквата Е.

18. Английският език е един от най-щастливите езици в света - о, а думата " благополучен " (happy) се употребява 3 пъти по-често от думата " тъжно " (sad)!

19. 1/4 от популацията на света приказва британски.

20. Съединени американски щати нямат формален език.

21. Това е единственият главен език, който няма организация, която да го управлява - за разлика от френската академична франка, испанската Real Academia Española и немския Rat für deutsche Rechtschreibung . Тези организации са виновни за контрола на еволюцията на съответния им език във връзка с приложимост, речник и граматика.

22. Най-често употребяваното прилагателно на британски език е " положително " (good) .

23. Най-често употребяваното съществително е " време " (time) .

24. Думата " set " има максимален брой дефиниции.

25. Месец(month) , оранжево(orange) , сребро(silver) и лилаво(purple) не се римуват с друга дума.

26. Английският език съдържа доста съкращения - думи, които могат да имат спорни смисли според от подтекста.

27. Над 80% от информацията, съхранявана на компютрите в целия свят, е на британски език.

28. Думите, които се употребяват за попълване на време, когато говорите, като " като " (like) или " главно " (basically) , се назовават патерици (и най-добре да се заобикалят!)

29. Английският е формалният език на 67 страни .

30. 90% от британския текст се състои единствено от 1000 думи .

31. Има 24 разнообразни диалекта на британски език в Съединени американски щати.

32. Думата " lol " е добавена към Oxford English Dictionary през 2011 година

33. Това, което е известно като английски акцент, се употребява в и към Лондон по времето на Американската гражданска война.

34. Шекспир изобретил доста думи, като родно място(birthplace) , зачервяване(blushing) , събличане(undress) , мъчения(torture) и доста други.

35. Думата " Довиждане " (Goodbay) в началото идва от староанглийски израз, който значи " Бог да бъде с теб " (God be with you) .

36. Етимологично Англия значи " огромна земя на татуираните " (great land of the tattooed) .

37. Има седем метода да се изписва звука " ee " на британски. Това изречение съдържа всички тях: " Той вярваше, че Цезар може да види хората, които превземат моретата " (He believed Caesar could see people seizing the seas).

38. Много британски думи са трансформирали своето значение с течение на времето - да вземем за пример " извънредно " (awful) е означавало " вдъхновяващо знамение " (inspiring wonder) и е било къса версия на " изпълнена с страхопочитание " (full of awe) , до момента в който " прекрасен " (nice) е означавalo " неуместно " (silly)

39. Първият британски речник е написан през 1755 година

40. Най-старата британска дума, която към момента се употребява, е " град " (town) .

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР