Знаете ли, че е възможно да намалим боклука в дома

...
Знаете ли, че е възможно да намалим боклука в дома
Коментари Харесай

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

Знаете ли, че е допустимо да понижим боклука в дома си без старания. Може да понижим своя въглероден отпечатък и да водим екологичен живот.

Пластмасата е огромният проблем пред човечеството в този момент. Пластмасовите боклуци се обработват и рециклират, само че към момента не могат да се събират на 100 %. За направа на една дреха от рециклирана материя са нужни 25 пластмасови бутилки, само че това не икономисва сила и време.

В тази публикация ще ви представим хрумвания по какъв начин да водите резистентен живот без генерални промени във вашето всекидневие.

 Как да понижим боклука в дома си – 6 потребни съвета

Ето лист на 6 съвета по какъв начин да понижим боклука в дома си:

1 Купувайте единствено нужни неща

Да зпочнем с пазаруването! Добре е да помислите преди всяка нова покупка. Дали ви е нужна тази нова дреха, в случай че ще я облечете единствено един-два пъти? Уредите у дома също заемат пространство. Може да спестите време и пари, в случай че ги вземете чартърен.

Решение за облеклата има: пазарувайте от магазин за втора ръка или вземете от другарка.

Купувайте по-малко хранителни артикули! Изгответе си лист за храните, които ще употребите за седмицата, с цел да ги употребявате добре и да не ги изхвърлите в коша, в случай че са развалени.

Много заведения за храна в този момент практикуват този способ и понижават цената на готовите ястия в края на деня, с цел да няма непотребни хранителни боклуци.

 Как да понижим боклука в дома си – 6 потребни съвета

 

2 Не използвайте ненужни опаковки

Избягвайте пластмасата! Опаковките на храните и козметиката са построени най-вече от пластмаса. Решение за това е да купувате артикули в опаковки от картон. Сега на пазара има твърди артикули в картонени опаковки – корав сапун, душ-гел, шампоан, някои типове млека. Ще бъде преференциално и комфортно за вас!

Добре е да употребявате опаковки от еднообразен материал, с цел да може да се рециклира по-лесно. За предпочитане са огромните опаковки, а не дребните.

 Как да понижим боклука в дома си – 6 потребни съвета

3 Практикувайте многократна приложимост

Какво значи това? За да понижим боклука в дома, носете с вас кутия за храна, бутилка за вода, чаша за многократна приложимост и чанта от плат за покупки. Така ще избегнете найлоновите торбички и ненужните пластмасови опаковки.

 Как да понижим боклука в дома си – 6 потребни съвета

Ако имате опция, стремете се към нулев боклук (англ. Zero waste). Целта е с него да се оставя все по-малко неразградим боклук след нас.

4 Зареждайте с пълнители

Как да понижим боклука в дома си? Много от течните сапуни, препарати за прозорци, подове, сапуни имат комфортни опаковки с пълнители. По този метод ще намалите използването на пластмаса и ще се стремите към екологичен живот. Някои магазини оферират освен пълнители за зареждане, а и станции за неведнъж пълнене на перилни препарати.

5 Поправени уреди, а не нови

Не бързайте да изхвърлите счупената кана за вода. Поправете я. Така ще имате един апарат с дълъг живот и ще избегнете свръхупотребата на уреди за дома. Не изхвърляйте остарялата пералня или печка, а се пробвайте да я поправите.

6 Рециклирайте

Освен преработване, хората практикуват ъпсайклинг (англ. Upcycling), с който наново се употребяват отпадъчни материали, ненужни артикули, за нови и по-качествени артикули и произведения. Повторното потребление на отпадък, може да се трансформира даже в произведение с по-висока художествена стойност. Красиво и практично може да бъде потреблението на непотребния буркан за съд за предпазване. От остарели дънки, може да си ушиете торба за извършване на покупки. Разгледайте в интернет за хрумвания, с цел да си извършите нови и практични произведения от употребявани материали.

Заключение

Рециклирането и повторната приложимост на боклуци трансформира безполезни артикули в качествени произведения. Помага ни да живеем в синхрон с природата. Добре е да се водим от правилото „ Reduce, reuse, recycle ” или да понижим пазаруването, да изправим преди да изхвърлим и да рециклираме. За да понижим боклука в дома си, би трябвало да търсим екологично решение за нашите боклуци. Да мислим повече за света към нас и да се грижим да го запазим чист. Всяко последваща стъпка е единствено в нашите ръце!

 Как да понижим боклука в дома си – 6 потребни съвета

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР