Знаете как се реди пъзел, нали? Парчетата се напасват едно

...
Знаете как се реди пъзел, нали? Парчетата се напасват едно
Коментари Харесай

„Картина на доброто“, уловена във Варна през обектив

Знаете по какъв начин се реди пъзел, нали? Парчетата се напасват едно до друго и малко по малко всички дружно в комбинация сформират илюстрация, проявяваща се в целокупност единствено тогава когато детайлите са неразривно свързани.

В идващите редове ще ви разкажем за един пъзел, обрисуващ картина на положителното и неговите посланици. И по-точно – за няколко обществени дела от морската столица, отдадени на по-доброто бъдеще за специфичните деца към нас.

Рамката подрежда ИКЕА България със своята дълготрайна задача за това повече деца да порастват в сигурна среда. Компанията постоянно е полагала старания у нас и в световен проект в тази посока, с голям брой огромни и дребни осъществени начинания, целящи забележителна и трайна смяна.

Нашата „ Картина на положителното “ е формирана от няколко детайла, запечатани от Вера Гоцева или Lomovera, както бихте я срещнали в интернет пространството.

Тя е умел повествовател и наставник по снимка, с над 20 година опит в публицистиката и изкуството на снимането.

Едната половина на картината изобразява удивително място, което варненци познават като Карин дом – лечебен център за деца със специфични потребности.

 Карин дом Варна

Там изцяло безплатно работят висококвалифицирани експерти, отдадени на децата със специфични потребности и на фамилиите им - за тяхното пълноценно развиване и израстване и за сполучливото им приобщаване в обществото.

През миналата 2022-а година Карин дом реалокира своята активност в по- съвременен и функционален център, част от чието съоръжение е предоставено от ИКЕА България.

Компанията подарява обзавеждане за две от пространствата - Библиотеката на играчките и Стаята за фамилно консултиране, дава безвъзмезден превоз на мебелите и провежда доброволческа акция за сглобяването измежду чиновниците в магазина във Варна.

 Дарина Карин дом С поддръжката на ИКЕА, Lomovera ни среща с това характерно място от вътрешната страна. Тя ни среща с Дарина Райкова, която от осем години дава отговор за плановата активност на организацията.

„ Нашата цел е по този начин да реализираме дейностите си, че услугите ни да са изцяло безвъзмездни и да доближават до от ден на ден фамилии “, споделя Дарина и споделя за множеството новаторски услуги в центъра, като ранната детска намеса, след това приета и от Министерство на труда и обществената политика.

Голяма роля по пътя към приобщаването на децата със специфични потребности заема и Библиотеката на играчките. Нейната концепция е там освен да се работи лечебно с децата, само че и те да поддържат връзка свободно между тях – най-много посредством игра, която експертите дефинират като главен прийом за интеграция.

Цялата психическа грижа, която Карин дом дава, е за и родителите да усетят поддръжка, с цел да могат по-лесно да одобряват усложнението на детето си, тъй че вярно да посрещнат неговите потребности. За дейностите в тази посока повече споделя

 Варна Карин Дом Виргиния Василева, която от няколко години работи в центъра като психотерапевт: „ Истината е, че родителите на деца със специфични потребности се сблъскват с доста провокации, чието приемане е доста дълъг развой. Подходящите способи за деяние от време на време изискват свръхтърпение, на което постоянно е мъчно да учим възрастните, защото изначално те са доста изтощени и уплашени. Ето за какво за нас е най-важно те да се усещат подкрепени, с цел да бъдат в действителност потребни спътници за своите малчугани “, споделя Виргиния.

Вторият огромен детайл от нашата „ Картина на положителното “ е едно не по-малко вдъхновяващо пространство, а точно – Социалната чайна. Нарича се по този начин с причина – нейната задача е посредством социализация и подкрепяне да даде еднакъв старт в живота на младежи, израснали в институции или фамилии в риск.

Това се случва чрез менторска стратегия за личностно развиване и опция за първа работа.

 Социална чайна Варна

ИКЕА поддържа Чайната от самото ѝ основаване. Компанията подарява мебелите за цялото пространство, а взаимно с организацията организират и разнообразни благотворителни действия.

Една от тях е радостната работилница за джинджифилови къщички, както и годишното издание на състезанието за детска рисунка на ИКЕА, преди появяването на пандемията.



Първата среща на Вера там е със Стела - техният изпълнителен шеф. Тя е почнала работа като доброволец, а през днешния ден е поела главната отговорност да развива плановете на Чайната, с цел да продължава сполучливото ѝ развиване като юношески център за предпазена претовареност.

Стела има вяра, че достиженията на юношите зависят най-много от тях самите.

,,Ако одобряваме триумфите за свои, ще ни е доста мъчно да продължаваме нашите действия. Основното, за което работим в Чайната, е не страдание към младежите, а тяхна цялостна поддръжка и най-много овластяването им, с цел да имат късмет наедно с останалите ”, споделя тя.

 Социалната чайна във Ванра

Lomovera ни среща и със Снежи и Марина, които координират няколко от дейностите в центъра.

И двете дами описват, че работата им в Чайната е наситена от интензивни страсти и прекарвания, които им дават извънредно доста. Най-вече, тъй като са се научили на почитание към другите ориси и гледни точки, показвайки на младежите в организацията по какъв начин да бъдат потребна част от обществото.

 Социална чайна Варан Eдин от тях е 16-годишният Мухи. Той попада в дом още на 3 години, само че малко по-късно отива при второто си приемно семейство, с което поддържа връзка и до през днешния ден.

Откакто работи в Чайната, той придобива надалеч по-положително виждане за децата и фамилиите – тъй като се усеща спокоен, посрещайки доброта и уют всеки ден. А тази среда му дава чувство за същинско семейство, което го поддържа и му основава сигурност да се развива независимо както в този момент, по този начин и отсега нататък.

Затова Мухи жизнерадостно споделя за триумфите си в учебно заведение, за своите другари и фантазии за бъдещето, благополучен от мястото, на което е.

С тази история слагаме последното късче в „ Картината на положителното “. Мухи и всички герои в пъзела, който подредихме, ни учат на това, че взаимните стъпки към по-добро бъдеще могат да вдъхнат незаменими вяра и религия отсега нататък, способни да трансформират нелеки житейски ориси.

Ангажирането на цялата общественост по тези по този начин значими тематики е от изключителна значимост, принос към което има ИКЕА и фирмите
като нея.

А в този момент си представете какъв би бил резултатът, в случай че всеки от нас успее със свои добрини да нарисува най-малко една такава картина… Ще се съгласите, че светът би изглеждал надалеч по-светло място, нали?

Снимки: Вера Гоцева - Lomovera
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР