Знаете, че консумацията на храни с изтекъл срок на годност

...
Знаете, че консумацията на храни с изтекъл срок на годност
Коментари Харесай

7 храни, които нямат срок на годност

Знаете, че потреблението на храни с изминал период на валидност не е по никакъв начин желателна. Добре е обаче да научим кои са тези артикули, които колкото и дълго да отлежават в шкафа в кухнята, няма да изгубят потребните си свойства и вкусови качества.

В днешната публикация ще ви срещнем с всички тях. За някои може и да сте чували, само че за други не сте и предполагали.

Ето кои са храните без период на валидност:

1. Мед;

В състава на меда има малко количество вода и повече захари. Именно това го трансформира в един от тези артикули, които нямат период на валидност. Този му състав не разрешава развиването на бактерии. Да не забравяме да споменем, че в меда се съдържа и малко количество водороден пероксид, който също попречва растежа на микроби.

2. Бобови растения;

Ако желаете сушените бобови растения да останат трайни години наред, би трябвало да знаете по какъв начин вярно да ги преработите и съхранявате. При самото сушене се усилва концентрацията на захар и се понижава наличието на вода. Именно това затруднява растежа на плесени и бактерии.

3. Соев сос;

По принцип, когато си купите соев сос от магазина, ще станете очевидци на етикет, върху който е посочен 3 – годишен период на валидност на продукта. Ако обаче шишето не е отваряно и се съхранява в подобаващ съд, той може да остане дълготраен за доста по-дълго време.

4. Сол и захар;

Две от най-често употребяваните съставки в кулинарията. Ако ги съхранявате надалеч от влага и директна слънчева светлина, срокът им на валидност ще е безконечен.

5. Черен шоколад;

Знаете ли, че в случай че в шоколада е добавено мляко, това автоматизирано понижава периода му на валидност? Черният шоколад, в който липсва тази съставна част, може да се трансформира в един от най-трайните артикули. Нужно е обаче да знаете по какъв начин вярно да го съхранявате, тъй че мазнината да не се издига до повърхността, тъй като в противоположен случай се следи цвят, наподобяващ мухъл.

6. Ориз;

Ключът към трайността на белия ориз е атмосферата и температурата. Ако температурата е към 3 градуса и съхранявате продукта на място, в което липсва О2, той може да се употребява след години престой в шкафа.

7. Бял оцет.

Това е последният артикул от нашия лист, за който малко на брой подозират, че няма период на валидност. Останалите типове оцет най-вероятно ще трансформират цвета и усета си след време, до момента в който белият съумява да се резервира. Трябва обаче да е на мрачно и хладно място от самото начало.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР