Знаеш ли коя дата е днес - ме попита вместо

...
Знаеш ли коя дата е днес - ме попита вместо
Коментари Харесай

Жестокото умъртвяване на сестрите Белнейски: Лазар ли е убиецът, или е замесена важна клечка?

Знаеш ли коя дата е през днешния ден - ме попита вместо привет Фани Белнейска, която срещам инцидентно пред постройката на община Пазарджик. С нея не сме се виждали повече от година.
- Защо - давам отговор инстинктивно, без да се замисля.

- Днес е 29 януари - най-тъжният ден в живота ми. На тази дата преди 12 години бяха убити моите девойки - споделя Фани, като ме гледа със железен, нетърпящ несъгласие взор.

Замълчавам от стеснение, след което запитвам обезпокоеното: "Как си, Фани? ". Отговорът е бърз и еднопосочен: "Справям се. Нали знаеш, че съм мъжко момиче! "

Фани Белнейска е майка на грубо изнасилените и убити през януари 2006 година сестри Росица и Христина Белнейски. Убийството им потресе цялата страна и месеци, даже години наред беше измежду най-обсъжданите тематики в страната. За тежкото закононарушение приет за отговорен и наказан на пожизнен затвор без право на подмяна от всички правосъдни инстанции е рецидивистът Лазар Колев. Той изтърпява наказването си в пандиза в Пазарджик, като и досега отхвърля виновността си и твърди, че присъдата му е правосъдна неточност.

Обезобразените и голи тела на 18-годишната Росица и 15-годишната Христина са открити на 31 януари от овчаря Георги Дерменджиев в местността Грамадите, на няколко километра от Пещера. Няколко дни преди този момент към среднощ на 28 януари те напущат заведение в центъра на Пазарджик, където се забавлявали със съученици. Разделят се с приятелите си и потеглят пешком по централния бул. "България " към гарата, където живеят. След този миг следите им се губят, до момента в който не са открити тeлата им. Майката Фани и бащата Стоимен подават сигнал в полицията за изчезналите си деца едвам на 30 януари, само че към този момент е окончателно късно.

Започва невиждана за българските стандарти интервенция по търсене на причинителите на жестокото двойно ликвидиране. В нея вземат участие над 50 оперативни полицейски чиновници от Пазарджик, София и Пловдив, прокурори, следователи и специалисти. Мобилизиран в издирването на процедура е и целият състав на полицейската дирекция в Пазарджик.

Сформиран е действен щаб под управлението на тогавашния пазарджишки областен прокурор Иван Даскалов. Следовател по случая е младият и некомпетентен тогава Атанас Илиев, който дава отговор за Пещера. Оперативният екип се води от началника на "Криминална полиция " в Пазарджик Стоян Кочев. Лице на интервенцията и индивидът, които обира всички негативи от следствието, е тогавашният шеф на регионалната полицейска дирекция Жоро Стоицев.

Аутопсията на убитите сестри демонстрира, че двете са умряли от тежки черепно-мозъчни контузии в резултат на удари с тъп предмет. По-малката сестра Христина е и душена. Тя е била изнасилена вагинално преди гибелта си, а сестра ѝ Росица - анално. Умъртвяването им е осъществено на незнайно и досега място, а на Грамадите единствено са били изхвърлени телата. В рамките на следствието са разпитани над 1000 лица. За първи път в родната криминалистика анални ДНК проби от Росица Белнейска са занесени от тогавашния вътрешен министър Румен Петков в Съединени американски щати.

Направените проучвания в най-прочутата лаборатория на ФБР в Куантико обаче не съумяват да извлекат ДНК профил на причинител. Безпрецедентно се прави несполучлив опит за искане на подпомагане от Съединени американски щати и Русия, които да дават сателитни фотоси от местността Грамадите в деня, за който се допуска, че там са изхвърлени телата на двете девойки от килъра.

Въпреки неимоверния публичен напън и свършената голяма по размер работа повече от 2 година след убийството резултат от следствието няма. Под угрозата следственото дело по случая да бъде спряно през април 2008 година тогавашният зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, към този момент мъртвец, разпорежда следствието на двойното ликвидиране на следователя от Национална следствена служба Веселин Мартински. Той на процедура стартира всичко изначало, откакто се среща детайлно с всичко свършено досега от голямото по размер оперативното дело.

След като прави следствен опит на Грамадите, Мартински разпорежда нова съдебномедицинска експертиза на телата на девойките на националния съветник по правосъдна медицина проф. Стойчо Раданов, който също към този момент е мъртвец. Професорът ексхумира телата на сестрите от гробището в пазарджишкото с. Главиница и прави с екипа си нова аутопсия. Месец по-късно проф. Раданов афишира сензационно, че сестри Белнейски са убити при злополука. В общественото пространство се популяризират небивали теории за гибелта на девойките.

Големият пробив настава през ноември 2008 година, когато специалистът от Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи Иван Иванов съумява да извлече при ново проучване предоставен от следовател Мартински ДНК профил на причинител от проби, взети от тъкан под ноктите на Росица Белнейска и влагалището на Христина. Сравнителният разбор демонстрира, че извлечената ДНК е на Лазар Колев, който към оня миг излежава присъда за обир в пандиза в Пазарджик. В база данни на Министерство на вътрешните работи се пази ДНК на Колев, който през 1998 година, 18-годишен, е арестуван и наказан за обезчестяване.

От вагиналните натривки на по-малката сестра Христина е извлечен втори ДНК профил на мъж, който и досега не е открит. При всички разпити на Лазар Колев, даже и пред съдилищата в Пазарджик, Пловдив и Върховен касационен съд той изрично отхвърля да е умъртвил сестрите Белнейски, като твърди, даже че в никакъв случай през живота си не ги е виждал.

Колев обаче безусловно е "закован " като причинител от съкилийника си Владимир Славов Иширковеца, с който са дружно в ареста на националното разследване. В изблик на уязвимост пред Иширковеца Колев си признава, че е умъртвил сестрите Белнейски. Славов оповестява за наученото и става основен очевидец на обвиняването в процеса против Лазар Колев. Според обвинителния акт против него, направен от тогавашния областен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, пияният Лазар Колев качва в колата си на автостоп на централния бул. Росица и Христина в нощта на 28 януари 2006 година Оставя по-малката сестра Христина при собствен незнаен досега другар, а в колата си пробва да изнасили по-голямата сестра Росица.

Той обаче не знае, че момичето страда от рядкото заболяване вагенизъм, при което тя изпитва непоносими болки при навлизане във вагината. Това е и повода Росица да не прави обичаен секс с дългогодишния си другар Тончо. Така че, като не съумява да проникне в момичето по естествения метод, Лазар Колев изнасилва Росица анално. Минути по-късно двамата потеглят с колата. Ужасена от случилото се и смазана от болежка, Росица Белнейска скача в придвижване от колата.

Момичето е тежко ранено, само че живо. Изпаднал в суматоха, Лазар Колев я доубива с дървен прът. Не му остава нищо друго, с изключение на да ликвидира и Христина, която се трансформира в неуместен очевидец. Взема момичето от мястото, където го е оставил, изнасилва го, след което го души и доубива с удари по главата и тялото. Още същата нощ той прикрива следите, като изхвърля телата на жертвите си в местността Грамадите. След убийствата Лазар отпътува за София, където провокира нестимулиран обир на мобилен телефон от младо момиче и е арестуван. Като рецидивист е наказан на 4,5 година затвор за действието си и на процедура се скрива в пазарджишкия затвор.

Процесът против Лазар Колев в Пазарджик стартира през февруари 2011 година, а след това от всички правосъдни инстанции той е приет за отговорен в убийството на сестри Белнейски и получава най-тежката доживотна присъда без право на подмяна. Оттогава и досега е в пазарджишкия затвор.

Въпреки гибелта на дъщерите им семейство Фани и Стоимен Белнейски не престават да се борят с живота. През 2007 година те първо вземат като приемно семейство 4-годишната Мария от дом в с. Лесичово, а по-късно я осиновяват. Детето се трансформира в смисъл на живота им. На 3 февруари 2015 година Стоимен Белнейски е открит мъртъв край коловоза на гарата в Пазарджик. Аутопсията демонстрира, че дългогодишният железничар е умрял от инфаркт, до момента в който е на работа.

Въпреки втория огромен удар на ориста Фани Белнейска продължава да се грижи за осиновената си щерка Мария, която към този момент е 15-годишна ученичка. Фани работи в общинския старешки дом и с Мария живеят чартърен във ведомствен апартамент на БДЖ в града.

Фани не крие, че най-голямото предпочитание е да бъде открит и вторият мъж, забъркан в убийството на девойките - този, чиято ДНК е открита във вагината на Христина. Следственото дело против незнаен причинител за изнасилването на по-малката сестра обаче към този момент е спряно, съобщи пред "24 часа " прокурор Димитрия Ганчева, която и сега работи в пазарджишката окръжна прокуратура.

Първият прокурор, почнал следствието на двойното ликвидиране - Иван Даскалов, в този момент оглавява апелативната прокуратура в Пловдив. Продължава работата си като следовател в Национална следствена служба и индивидът разкрил Лазар Колев - Веселин Мартински. Бившият шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев от дълго време е пенсионер от Министерство на вътрешните работи, както и сътрудника му Стоян Кочев, който ръководеше оперативния екип при издирването на килъра на сестрите.

Най-вероятно главният очевидец на обвиняването против Лазар Колев - Владимир Славов-Иширковеца е мъртъв. През 2016 година на пътя сред Шумен и Силистра е открит автомобил, подгизнал от 4 литра човешка кръв, написа "24 часа ". Изследванията демонстрират, че кръвта е на Иширковеца. Според медици загубата на такова огромно количество кръв е несъвместимо с живота. Трупът на Славов още не е открит.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР