Знаеш, че пролетта е дошла, когато на трапезата сложат Зелена

...
Знаеш, че пролетта е дошла, когато на трапезата сложат Зелена
Коментари Харесай

Зелена запеканка

Знаеш, че пролетта е пристигнала, когато на трапезата сложат Зелена запеканка

Необходими Продукти

● коприва - 500 г
● лопуш - 300 г
● зелен лук - по личен усет
● извара - 300 г
● яйца - 4 бр.
● сланина - 50 г пушена
● зехтин - 3 с.л.
● брашно - 2 с.л.
● заквасена сметана - 2 с.л.
● кашкавал - 100 г настърган
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Лопушът се почиства от дебелата жила по средата до момента в който останат единствено меките елементи на листото и се измива добре. Заедно с копривата се запарват за 4 минути във вряла вода, след което се изцеждат хубаво и се доизчистват останалите жилки или стеблца на копривата.

В огромна купа нарязваме на дребно зеления лук (може да сложите толкоз колкото смятате, че ще ви е вкусно- ние у дома слагаме 2-3 цели лукчета- и бялата част изпод и перцата).

Към лука прибавяме копривата и лопуша и накълцваме всичко дружно. Прибавяме нарязаната на дребно сланина и всички останали съставки и разбъркваме като крайния резултат е примес с гъстотата на кексово тесто.

Прехвърляме в намазнена тава и печем до готовност- според от фурната може да отнеме 20-30 минути на 200 градуса (отгоре придобива прелестен тен и запеканката се е стегнала и към този момент не е в течна форма).

В взаимозависимост от вкусовите ви желания може да намалите или увеличите количеството на някоя съставна част. Рецептата не е строга и търпи промени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР