Знаем ли как да разпознаем отровните растения? И можем ли,

...
Знаем ли как да разпознаем отровните растения? И можем ли,
Коментари Харесай

10 от най-отровните растения на света

Знаем ли по какъв начин да разпознаем отровните растения? И можем ли, макар недружелюбното им отношение към заобикалящия свят, да ги създадем част от градината си или даже интериора у дома?

Необходимо е да ги познаваме, както и да сме наясно кои от тях могат да бъдат рискови за нашето здраве и здравето на околните ни.

Днес ще ви представим 10 от най-отровните растения на света, които да изучите, преди да решите да ги откъснете в гората, да вземем за пример.

1. Манцинела

 10 от най-отровните растения на света

Манцинелата (Hippomane mancinella) е растение, считано за токсично. Когато клонките ѝ се счупят, съдържащите се в тях субстанции могат да раздразнят очите и кожата. Плодовете ѝ са отровни и поглъщането им може да аргументи мощно отичане на гърлото, дихателни и стомашно-чревни проблеми. Токсинът, виновен за неприятните резултати, се назовава хипоман и участва във всяка част на растението, което е локално за Флорида, Карибите и Бахамите, Централна и Южна Америка.

2. Татул

 10 от най-отровните растения на света

Татулът (Datura stramonium), прочут още като демонски бурен, е растение, принадлежащо към семейство Solanaceae. Той е доста отровно растение заради високата централизация на алкалоиди, изключително в семената. Има халюциногенни свойства. При усвояване може да аргументи мощно гадене, конвулсии, коремна болежка и да докара до гибел.

3. Беладона

 10 от най-отровните растения на света

Поглъщането на плодовете на беладоната (Atropa belladonna) може да докара до кома и да аргументи гибел. Листата му също са отровни. Симптомите на отравяне включват сухота в устата, повръщане, сензитивност на зениците към светлина, сърбеж, халюцинации.

4. Ageratina altissima (Eupatorium rugosum)

Eupatorium rugosum или Ageratina altissima е растение, произхождащо от Съединените щати. Цъфти към края на лятото и може да доближи височина един метър и половина. Съдържа високо количество треметол – мощно токсично вещество, което се намира основно в листата и стъблата. Той предизвиква тремор, инфаркти и може да аргументи гибел. Ако бъде погълнато от пасящи животни, може да замърси млякото им. Това растение е отровно както за хората, по този начин и за животните. Известно е още като „ бяла змия ”.

5. Обикновен тис

Обикновеният тис (Taxus baccata) е мощно отровно растение, което съдържа кардиотоксични алкалоиди. Отровата му може да бъде съдбовна и да аргументи неочаквана гибел от сърдечна или дихателна парализа. Обикновеният тис предизвиква тремор, проблеми с дишането, уязвимост и сърдечни проблеми. Всяка част от растението е токсична. Внимавайте изключително при усвояване на плодовете, листата или семената му.

6. Рицин

Рицинът (Ricinus communis) е прочут с маслото, получено от него, считано за панацея за всевъзможни заболявания. Рициновото масло не е рисково, само че семената му са. Всъщност, когато се дъвчат, от тях се отделя доста токсично вещество, считано за една от най-мощните токсини в природата и може да аргументи гибел.

7. Аптечен аконит

Аптечният аконит (Aconitum napellus) се дефинира като едно от най-токсичните растения в италианската флора. Той е необятно публикуван в Алпите. Името му произлиза от гръцки и значи „ отровно растение “. Опасността му е била известна от антични времена. Използван е за потапяне на копията в отрова. Поглъщането на растението предизвиква парене, повръщане, диария, нарушавания в налягането и сърдечния темп. Това може да докара до кома и от време на време гибел.

8. Абрус прекаториус

 10 от най-отровните растения на света

Абрус прекаториус (Abrus precatorius) се отличава с съществуването на червени плодове, които в краищата си имат мрачен цвят – наподобяват калинки. Поглъщането му може да аргументи гибел. Три микрограма абрин, токсично вещество съдържащото се в абруса, са задоволителни с цел да убият човек. Абринът предотвратява синтеза на протеини, една от най-важните задания, която извършват нашите кафези. Това токсично вещество предизвиква дехидратация, гадене, бъбречна и чернодробна непълнота и даже гибел.

9. Бучиниш

 10 от най-отровните растения на света

Бучинишът (Conium maculatum) е мощно отровно тревисто растение и може да аргументи гибел. Това може да се случи заради съществуването в него на най-малко пет отровни субстанции, наречени алкалоиди. Зелените плодове на бучиниша са с най-високата централизация на отрова, която обаче се намира в цялото растение, даже в листата, стъблата, цветовете и корените.

10. Зокум

 10 от най-отровните растения на света

Зокумът (Nerium oleander) се смята за едно от най-отровните растения в света. Цялото растение е токсично за хората и за всички скотски типове. Поглъщането предизвиква тахикардия, стомашни разстройства, нарушавания в централната нервна система. Растението съдържа олеандрин и няколко токсични алкалоида. Поглъщането на един лист може да убие дете. Обикновено животните го заобикалят инстинктивно.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР