Знаем колко полезна е рибата – не е случайно, че

...
Знаем колко полезна е рибата – не е случайно, че
Коментари Харесай

Рибешки работи

Знаем какъв брой потребна е рибата – не е инцидентно, че експертите по хранене предлагат да я слагаме на трапезата най-малко един път седмично. Тя е изключително подобаваща за деца, които построяват костната си система, за дами, застрашени от остеопороза, и за всички, които желаят да поддържат положително зрение. По-мазните риби от северните морета съдържат незаменимите омега-3 мастни киселини, които са доста потребни за мозъка, сърцето и имунитета. По-сухите риби е добре да се подготвят на пара или да се пекат под фолио, по-мазните могат да се пържат или пекат на грил. Не забравяйте, че както и да я приготвяте, рибата би трябвало на първо място да е прясна.


Сьомга на фурна


 46-7 Необходими артикули:
1 кг филе от сьомга
3 скилидки чесън
За маринатата:
50 мл вода
75 мл соев сос
75 мл мед (или на вкус)
50 мл зехтин
50 мл сок от мандарина или портокал
2-3 скилидки чесън

Начин на подготвяне:
Измиваме сьомгата, посоляваме и слагаме в дълбока купа. В обособен съд смесваме всички артикули за маринатата. След това изсипваме готовата примес в огромната купа и върху рибата прибавяме чесъна. Разбъркваме добре и наместваме всички части по този начин, че да са покрити с марината. Оставяме в хладилника за към час, с цел да попият ароматите. Щом рибата се е мариновала, печем дружно с маринатата в авансово загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето понякога се полива със соса, с цел да не изсъхне рибата. Отнема към час. Гарнира се със свежи зеленчуци по желание и може да се овкуси с свеж лимон.

Риба звук по сицилиански


 46-8 Необходими артикули:
1 кг риба звук
1 кг картофи
1 ч.ч. сушени домати, авансово полети с малко зехтин
3 ч.л. ситно нарязан розмарин
2 ч.л. кора от лимон
1 глава червен лук
1 дребна глава чесън
1 ч.ч. зелени маслини
1/2 връзка магданоз
сол, черен пипер

Начин на подготвяне:
Сварете авансово картофите. Загрейте грила или грил тигана. Сложете филетата от риба звук. Поръсете със сол и черен пипер. Прибавете кората от лимона и розмарина. Добавете и наситнения чесън, с цел да се смесят ароматите. Отделно нарежете на ситно картофите. Прибавете маслините, доматите и наситнения магданоз. Овкусете с малко зехтин и сока от лимон. Сервирайте горещата риба с охладената картофена салата.

Бяла риба по средиземноморски


 46-9 Необходими артикули:
4 филета от бяла риба (около 800 г)
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 консерва домати
1/4 ч.ч.бяло вино
1 ч.л. риган
маслини по ваш избор
1/2 ч.ч. сирене фета
сол и пипер на усет

Начин на подготвяне:
Нарежете на ситно лука и доматите. Счукайте на ситно чесъна. Смесете ги в тиган, в който сте поставили напълно малко зехтин. Добавете  ригана и оставете на слаб огън, до момента в който продуктите омекнат. Изпечете филетата на скара или грил тиган. Сервирайе рибата с доматения сос. Преди да поднесете, поръсете със примес от сиренето фета и маслините. По предпочитание гарнирайте с свеж босилек за цвят.

Варена пъстърва


 46-10 Необходими артикули:
350 г пъстърва
25 г масло
50 г копър
сол на усет

Начин на подготвяне:
Почистете рибата и я подправете със сол. Сложете я в тенджера, авансово намазана с разтопено масло и половината от количеството копър. Залейте с гореща вода да я покрие и прибавете останалия копър. Варете на слаб огън за към 20 минути. Готовата пъстърва сервирайте с гарнитура от варени или задушени картофи.

Фаворити на седмицата


Лаврак на фурна с филирани бадеми


 46-11 Необходими артикули:
2 лаврака
сурови филирани бадеми
сушен магданоз
сушен копър
девесил
сол, черен пипер
лимон
зехтин

Начин на подготвяне:
Рибата се почиства хубаво от вътрешностите и люспите. Овкусява се с подправките, лимона и зехтина и се оставя да престои 1 час в хладилника. В намаслена тавичка наредете лаврака, от горната страна поръсете с филираните бадеми. Покрийте с алуминиево фолио и печете към час или до момента в който се размекне месото на рибата. По предпочитание сервирайте с млечен сос за риба.

Венец от скумрия


 46-12 Необходими артикули:
2 скумрии
3 приблизително огромни глави лук
4.5 домата
сол
черен пипер на усет
3 с.л. майонеза
3 с.л. олио

Начин на подготвяне:
Измийте и почистете рибата от вътрешностите. След това я нарежете на кръгчета с широчина 1,5-2 сантиметра. Обелете лука и го нарежете на кръгчета с дебелина към два милиметра. Доматите измийте и нарежете на кръгчета с дебелина към 3 милиметра. Овкусете скумрията със сол и черен пипер от двете страни. Намазнете кръгла форма за печене и наредете продуктите. Първо поставете парче риба, а до него – комат лук и домат. Редете в кръг, до момента в който продуктите свършат. Разбийте майонезата с 2 супени лъжици олио и полейте ястието. Поставете в авансово загрята до 200 градуса фурна и печете за 30 минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР