Знаем, че закуската е най-важното хранене от деня и за

...
Знаем, че закуската е най-важното хранене от деня и за
Коментари Харесай

Защо огладняваме по-бързо, когато закусим

Знаем, че закуската е най-важното хранене от деня и за нищо на света не трябва да я пропущаме. И в случай че сме измежду почитателите на това предписание и всяка заран почтително си хапваме преди работа, евентуално сме забелязали, че коремът ни пристъргва надалеч преди обедната отмора.

А някой ден, в който изцяло безнаказано пропуснем да закусим, като че ли можем да изкараме до следобеда, без да хапнем нищо. Как става този номер?

Отговорът идва от експерта по здравословно хранене Иън Марбър, представен от The Sun. И е доста къс - кръвна захар. Именно нейните равнища оказват въздействие върху възприятията за апетит и задоволеност.

Веднага след ставане от сън равнищата на кортизол в тялото ни са високи. Ако по това време приемем и първата си порция храна за деня, равнищата на инсулина също се повишават.

А точно той е онази противоотрова на високата кръвна захар. И когато внезапно я смъкна, незабавно ни се прищява да прегрешим с някоя бисквита или друго не толкоз потребно ядене, с цел да издържим до обед.

По-късно денем, когато към този момент сме влезнали в дейния си темп, равнищата на кортизол и инсулин спадат и можем изобщо да не се сетим за ястие даже четири-пет часа след пробуждане.

Глад, апетит

Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги трансформира в глюкоза. Тя отива непосредствено в кръвта и усилва равнищата на кръвна захар. Колкото по-бързо обаче се повишават, толкоз по-бързо по-късно спадат.

Затова, в случай че закуската ни е високовъглехидратна, след внезапния скок в кръвната захар би трябвало да чакаме и внезапен спад и къркорене на корема.

Сити за по-дълго

Ако вместо въглехидрати одобряваме повече фибри, те ще ни държат по-сити по-дълго, тъй като по-трудно се обработват от организма.

Така ще избегнем и възприятието за апетит час откакто сме закусили. Протеините и мазнините също ще ни оказват помощ да оживеем до обедната отмора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР