Знаем, че отхвърлянето боли, но то може да нанесе вреда

...
Знаем, че отхвърлянето боли, но то може да нанесе вреда
Коментари Харесай

10 изненадващи факта за отхвърлянето

Знаем, че отхвърлянето боли, само че то може да нанесе щета на психическото ни здраве, която отива надалеч оттатък прочувствената болежка.  Ето 10 по-малко известни обстоятелства, които разказват другите резултати, които отхвърлянето оказва върху нашите страсти, мислене и държание.

1. Отхвърлянето следва физическите пътища на болката в мозъка. Изследвания с магнитен резонанс демонстрират, че същите зони на мозъка, които се задействат, когато изпитваме физическа болежка, се задействат и при прочувственото отменяне. Ето за какво отхвърлянето в действителност боли.

2. Парацетамолът понижава болката, провокирана от прочувствено отменяне. В едно изследване, тестващо хипотезата, че отхвърлянето прилича физическата болежка, откривателите дават на някои участници ацетаминофен (парацетамол), преди да преди да ги накарат да си напомнят мъчително прекарване от предишното, в което са били отхвърлени.

Хората, които получили парацетамол, докладвани доста по-малко прочувствена болежка, спрямо участниците, получили хапче, съдържащо единствено захар.

3. Отхвърлянето е имало жизненоважна функционалност в нашето еволюционно минало. В епохата на лов и събирателство, да си отстранен от племето е еднакво на смъртна присъда, защото е мъчно да оцелееш дълго самичък.

Еволюционните психолози считат, че мозъкът е създал система за ранно предизвестие, с цел да ни сигнализира, когато сме били изложени на риск от остракизъм. Така тези, които са чувствали отхвърлянето по-болезнено (т.е., при които мозъкът го е възприел като физическа болка), получават еволюционно преимущество: те са по-склонни да поправят държанието си и затова да останат в племето.

4. Повторното прекарване на болката от обществено отменяне е по-ярко, загатна за физическа болежка. Опитайте се да си припомните прекарване, в които сте чувствали забележителна физическа болежка. „ Ъ? ”, реагира мозъкът ви. С други думи, споменът не може да провокира физическа болежка. Но пробвайте да преживеете още веднъж мъчително отменяне (всъщност, недейте - просто го назовете с думи), и ще ви залеят куп усеща, които сте изпитвали тогава. Нашият мозък слага приоритет върху прекарването на отменяне, тъй като сме обществени животни, които живеят в " племена. "

5. Отхвърлянето дестабилизира нашата " потребност от принадлежност ". Всички имаме една съществена потребност: да принадлежим към дадена група. Когато бъдем отхвърлени, тази нужда е дестабилизирана и изключването, което усещаме, усилва прочувствена болежка. Повторното свързване с тези, които ни обичат, или общуването с  хората от групите, с които се усещаме мощно свързани, които ни ценят и ни одобряват, може да успокои прочувствената болежка след отменяне.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР