Знаем, че има умора от разширяването в ЕС. И трябва

...
Коментари Харесай

Сърбия, Албания и Северна Македония планират своя зона за пътуване и бизнес

" Знаем, че има отмалялост от разширението в Европейски Съюз. И би трябвало да забележим какво можем да създадем за себе си, какво можем да създадем за нашите жители, по какъв начин можем да разтеглим нашите пазари ". Тези думи на сръбския президент Александър Вучич идват на фона на решението на водачите на Сърбия, Албания и Северна Македония да образуват своя зона за свободно пътешестване и бизнес, до момента в който чакат приемането в Европейски Съюз.

Тримата държавни ръководители показват разочарованието си от бавния ритъм на евроразширяването. Албанският министър председател Еди Рама декларира, че взаимоотношенията с Брюксел наподобяват на известната пиеса " В очакване на Годо ". Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пък споделя, че е отчаян, че " Европейски Съюз не извършва обещанията си ". И добавя, че посредством зоната ще се ускорят " практическите изгоди за нашите жители ".
" Мини Шенген "
Financial Times назовава начинанието " мини Шенген " и написа, че зоната за бизнес и пътешестване ще бъде публично оповестена в четвъртък. Тя ще включва последователно облекчение на рестриктивните мерки за пътешестване, по-бързи " зелени коридори " на границата, понижено време за очакване при транспорта на артикули и по-лесен достъп до разрешителни за работа. Очаква се, че след това ще се причислят Черна гора и Босна и Херцеговина, като зоната остава отворена и за Косово.

Вучич показва, че Балканите не могат да не престават да чакат Европейски Съюз да ги сплотява. И добавя, че зоната ще промени районния разказ, ще облекчи етническото напрежение и ще притегли повече вложения. " Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на предишното ", разяснява той.

Заев споделя, че Брюксел е предал района. Неговата страна бе призната в НАТО предходната година, откакто смени името си, само че Европейски Съюз към момента не е почнал договаряния за банкет със Скопие. " Целта е да станем членка на Европейски Съюз. Но до момента в който Европейски Съюз реши, би трябвало да намерим метод по какъв начин да продължим процеса на европеизация ", показва той.

Рама прецизира, че трите страни работят без другите балкански страни, " с цел да бъдем за образец и да не се превърнем в дребна подигравка на Европейски Съюз, където за всичко е необходим консенсус и всеки може да наложи несъгласие ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР