Знаем, че има сложно взаимодействие между нашите хормони, органи и

...
Знаем, че има сложно взаимодействие между нашите хормони, органи и
Коментари Харесай

Учени: Този ензим вероятно е отговорен за депресията при някои хора

Знаем, че има комплицирано взаимоотношение сред нашите хормони, органи и психологично здраве, само че разплитането на най-важните връзки в телата ни се оказва предизвикателство.

Ново проучване откри един-единствен ензим, който свързва и трите, и неговото наличие може да е отговорно за депресията при някои дами по време на репродуктивните им години.

Медицински изследователи в Ухан съпоставят кръвния серум на 91 дами на възраст сред 18 и 45 години с меланхолия и на 98 без. Невероятно, само че тези с меланхолия са имали съвсем половината от серумните равнища на естрадиол – главната форма на естроген, която телата ни употребяват през нашите плодородни години.

Higher levels of Klebsiella aerogenes in gut microbiota linked to higher levels of depression in women. According to recent study published in Cell Metabolism, 3β-HSD, an enzyme produced by K. aerogenes, converts estradiol to estrone
— Catalyst Lectures (@CatalystLecture)
Идеята, че естрадиолът е обвързван с депресията при хора с фертилни женски хормони, е на повече от 100 години. Естествените спадове на естрадиола по време на менопаузата и след бременност са известни като свързани с отрицателни промени в настроението.

Други положения, в това число синдром на поликистозни яйчници (при който яйчниците създават по-високи от естествените равнища на половите хормони, известни като андрогени, което води до дисбаланс на репродуктивните хормони) и вродена хиперплазия на надбъбречните жлези (група генетични болести, при които на тялото липсва един от нужните ензими за производството на характерни хормони), също може да аргументи невисок естрадиол и меланхолия.

Връзката на депресията с естрадиола евентуално изяснява за какво е към два пъти по-често при дамите, в сравнение с при мъжете.

Произвеждан в яйчниците и откакто свърши отговорностите си към телата ни – в това число контролиране на менструалния ни цикъл – естрадиолът се метаболизира в черния дроб и по-късно минава в червата. Тук хормонът се всмуква отчасти назад в кръвния поток, с цел да поддържа циркулиращите равнища на естроген.

A Single Enzyme Could Be Behind Some People’s Depression, Scientists Say: ScienceAlert
— mirrorlivenews.com (@mirrornews4)
С тези познания откривателите изследват активността на естрадиола в червата. В рамките на 2 часа след прибавяне на естрадиол към проби от фекална микробиома от дами с меланхолия, е имало 78% разграждане на хормона. Междувременно епруветката с микробиомни проби от дами без меланхолия е имала единствено 20% спад на хормона.

Изглежда ясно, че чревен бацил е виновен за нарасналото разграждане на този хормон в храносмилателната система.

За да изолират виновния бацил, екипът от Ухан сложи проби от микробиома от дамите с меланхолия върху агарна паница и им предоставиха естрадиол като единствен източник на храна. Два часа по-късно над 60 % от естрадиола се разгражда в естрон.

Бели петна с гладки, мъгливи ръбове процъфтяваха и употребявайки масспектрометрия, откривателите идентифицираха микроба, вариант бактерии, който те нарекоха Klebsiella aerogenes TS2020.

A study about male suggests " that 3β-HSD expressed by may be associated with depressive symptoms due to degradation ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР