Значително увеличение на размера на целевата помощ за отопление се

...
Значително увеличение на размера на целевата помощ за отопление се
Коментари Харесай

Предложение: Помощта за отопление скача от 74,83 лв. месечно на 91,10 лв.

Значително нарастване на размера на целевата помощ за отопление се предлага с план за промени на наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целевата помощ за отопление.

Проектът е оповестен за публично разискване на страницата на общественото министерство. Срокът за публично разискване е до 10 юни.

Увеличението на размера ще стане посредством увеличение на киловатчасовете електрическа енергия, въз основа на които се дефинира този размер. Досегашната база от 385 кВтч (280 кВтч дневна/105 нощна) се усилва на 500 кВтч (300 кВтч дневна/200 кВтч нощна енергия), написа в претекстовете. В резултат на това при настоящите сега цени помощта ще се усили месечно от 74,83 лева на 91,10 лева, или с 22 %.

Очаква се обсегът на програмата за целево енергийно подкрепяне да доближи към 255 хиляди лица и фамилии. През 2018 година подпомаганите са били 210 хиляди.

Правителството обезпечи нарастване на бюджета на МТСП за осъществяване на обществената стратегия с 40,4 млн. лева за 2019 година. В рамките на този бюджет ще се обезпечи повишение на доходната граница за включване в програмата приблизително с 15,5 на 100, като най-голямо е нарастването за най-рисковите групи - възрастните хора и изключително тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, които са включени в просветителния развой, се показва в претекстовете към плана.

Във връзка с последните промени в Закона за обществено подкрепяне, признати от Народно събрание на 19 април, които са ориентирани към понижаване на риска от отпадане на децата от просветителната система, се вкарват три нови целеви групи. За тях ще се дефинират рестриктивни граници за достъп. Тези групи включват - деца, които не вървят на училище; деца, които не вървят на учебно заведение, само че са регистрирани в дирекции " Бюро по труда " и родители, отглеждащи деца, които не вървят на учебно заведение. За да се реализира подтикващ резултат за връщането и задържането на децата в учебно заведение, се планува ограничение на достъпа до помощта, написа още в претекстовете.

Предлаганите промени са ресурсно обезпечени. Освен осъществяване на съответните цели на програмата за целево енергийно подкрепяне в сходство със Закона за обществено подкрепяне, те ще спомагат и за по-ефективната битка с бедността, написа още в претекстовете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР