Значително поскъпване на цените в Одрин отчитат хората, които редовно

...
Значително поскъпване на цените в Одрин отчитат хората, които редовно
Коментари Харесай

Търговец: В момента стоките ни са много по-евтини от тези в Одрин

Значително повишаване на цените в Одрин регистрират хората, които постоянно вървят на пазар в Турция. Въпреки това, няма отлив на искащите да съчетаят еднодневно пътешестване с преференциално извършване на покупки.

Заради по-евтините турски артикули в последните месеци в Пловдив и Хасково отвориха десетки нови магазини, съобщава БНТ. Много от обектите зареждат непосредствено от турските заводи и притеглят клиенти, които добре познават и одринските пазари.

Кори за баница, плодове, зеленчуци, перилни препарати, облекла, обувки и несъмнено саралия - всичко това притегля вниманието на българите, избрали да отидат на пазар в граничния турски град. За тяхно облекчение, даже доста от надписите са на български език.

Заради напора от българи и гърци, Одрин от години е най скъпият град в Турция. Но търговията тук не стопира, а изключително в почивните дни свободни места в хотелите съвсем няма, даже при нощувки за 120 лв.. Туроператорите също регистрират дълготраен интерес към дестинацията, макар опашките по границите през уикендите. Тогава от страната ни към Турция влизат над 60 рейса дневно.

" Само с персоналните карти към този момент се пътува по-лесно до Турция. Пътуват и хора, които от години пазарят в Одрин, пътуват и такива, които до в този момент не са пазарували в Одрин. Казват - това в България е 100 лв., тук го взимам за 50 лв.. Доматите там са 1,70 -2,00 лв., при нас под 5,00 лева няма домати, сиренето също, маслото е 12 лв., тук е 26 лева. Хората си вършат сметката и като си напазарува и като хапне, вместо да чисти у дома, взема решение да отиде в Одрин и съчетава три в едно ", разяснява Анка Димова, шеф на туристическа компания:

Почти всичко, което има по одринските пазари, към този момент може да се откри и у нас. Само за няколко месеца, изключително в Южна България, отвориха десетки магазини, които оферират турски артикули. Разликите в цените са минимални, а някои продукти, даже са по-евтини.

Бюлент Сали, притежател на магазин за турски артикули в Пловдив, споделя: " В самата страна би трябвало да се заплаща мито, Данък добавена стойност и превоз. Поради тази причина се оскъпява и самата стока. В момента стоките са ни доста по-евтини от Одрин, тъй като ние преди два-три месеца сме ги вкарали. В момента в Одрин цените всеки ден вървят нагоре. А пък ние, до момента в който не си създадем новия импорт с нова стока не променяме цените ".

Повечето от клиентите в турските магазини постоянно пазарят и в южната ни съседка и знаят какво търсят.

От Агенцията по сигурност на храните подсетиха, че всички артикули би трябвало да имат етикети и на български език. И приканиха при нарушаване да се подават сигнали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР