Значително по-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от

...
Значително по-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от
Коментари Харесай

По-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от цялата страна

Значително по-висока такса боклук от идната година предвиждат кметове от цялата страна, в случай че от 1 януари влезе в действие новият модел за установяване на такса " битови боклуци ". Въпреки че някои общини се надяват методиката още веднъж да бъде отсрочена, в Пловдив към този момент се приготвят освен за новия метод, по който ще се пресмята такса боклук, само че и за напълно друг принцип за събиране на отпадъците.

Според новия модел, такса боклук ще се дефинира на човек, а не на база данъчна оценка на парцела. Или по-просто казано - замърсителят заплаща.

- Знае ли някой какъв брой количества изхвърля отпадък?

Резонен въпрос, на който всяка община ще би трябвало да отговори като до есента изготви нова методика за изчисляването на такса боклук.

" Ние имаме едни инструкции - да се пресмята или на количество, или с самостоятелни съдове за боклук, или на брой ползватели на услугата. Затова община Пловдив разгласи една социална поръчка за самостоятелни съдове за боклук, които да са налични единствено за ползвателите на тази услуга. Те могат да се заключват, могат да са с карта, могат и да са в затворен вид комплекси ", изясни Иван Стоянов – зам.-кмет на Пловдив.

За всичко това са нужни обаче големи средства. Точно какъв брой, общината към момента пресмята. Затова и публичната поръчка за новите съдове е пусната без финансиране. Но и преди окончателните калкулации е ясно, че такса боклук ще скочи доста, за някои от по-малките общини - над 5 пъти.

" Ние за Пловдив мислим, че няма да е толкоз фрапантно увеличението, само че въпреки всичко ще има такова. Колкото по-малко понижим количеството на битов боклук, толкоз по-малко ще плащаме ", сподели още Иван Стоянов – зам.-кмет на Пловдив.

Изчисленията ще се вършат поетапно. Колкото повече се увеличи количеството на разделното събиране на отпадък, толкоз по-ниска може да бъде такса боклук. Но общините не могат да контролират работата на компаниите за разделно събиране.

- При нас, там, където живеем, няма обособени казани. Иначе по принцип, където има, го деля.

- В моя квартал има такива кофи и в това отношение съм улеснен.

- Кошовете ни изгоряха пред нас и няма кошове…

Новата методика, съобразена с европейските регламенти, би трябвало да влезе в действие от 1 януари идната година. Освен, в случай че за следващ път не бъде отсрочена или изменена, както към този момент желаеха от Националното съдружие на общините.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР