Значително мнозинство от индивидуалните инвеститори се притесняват от възможен срив

...
Значително мнозинство от индивидуалните инвеститори се притесняват от възможен срив
Коментари Харесай

Рекордни негативни очаквания сред инвеститорите за пазарите

Значително болшинство от самостоятелните вложители се тормозят от вероятен срив на фондовия пазар в Съединени американски щати - и това е прогресивен сигнал за посоката на показателите. Това е по този начин, тъй като безпокойството от злополука е противопоставен знак. Би било неприятен знак, в случай че вложителите са уверени, че няма да настъпи срив. Така че можем да намерим най-малко малко разтуха от настоящето необятно публикувано безпокойствие за вероятен срив.Ние сме в положение да проучим връзката сред фондовия пазар и безпокойството от срив с помощта на ежемесечно изследване измежду вложители, което професорът по финанси от Йейлския университет Робърт Шилър организира от 2001 година насам. Един въпрос, който анкетата задава: „ Каква мислите, че е вероятността за пагубен срив на фондовия пазар в Съединени американски щати, като този от 28 октомври 1929 година или 19 октомври 1987 година, през идващите шест месеца? “Шилер показва резултатите като % от респондентите, които имат вяра, че тази възможност е по-малка от 10%. В момента, както можете да видите на графиката по-долу, 22,8% от самостоятелните вложители считат, че тази възможност е толкоз ниска. Единственият различен път от 2001 година насам, когато този % е по-нисък, е на дъното на мечите пазари от 2007-2009 година и 2011 година Това сигурно са възходящи прецеденти.(Тъй като тази диаграма може да бъде объркваща, би трябвало да бъдете деликатни, когато я разглеждате. Графиката не демонстрира % на вложителите, които считат, че сривът е евентуален. Вместо това демонстрира %, който има вяра, че тази възможност е ниска. Затова по-ниски стойности на графиката демонстрира, че безпокойството от срив е по-широко публикувано и назад. Например настоящото отчитане от 22,8% за обособени вложители значи, че 77,2% имат вяра, че има по-голяма от 10% възможност за подобен срив.)Може би се чудите дали безпокойството от произшествия е толкоз високо, тъй като е октомври, месецът на двете най-тежки произшествия в историята на Съединени американски щати. Но това не може да го изясни. Последното четене е по-ниско от всички като се изключи три месеца октомври от 2001 г.За да оцените силата на този спорен знак, разгледайте данните в таблицата по-долу. Той контрастира със междинната обща действителна възвръщаемост на S&P 500 след или 10% от месеците, когато тревогата от срив е била най-висока, или децила, когато тази тревога е била най-ниска. 
Crash confidence index readings:Fear of crash is…Average S&P 500 total real return over subsequent 12 monthsAverage S&P 500 total real return over subsequent 2 years (annualized)Average S&P 500 total real return over subsequent 5 years (annualized)Lowest 10% of historical readingsHighest25.6%19.5%15.3%Highest 10% of historical readingsLowest5.6%6.6%6.1%
Разликите са обилни при равнище на сигурност от 95%, което статистиците постоянно употребяват, когато правят оценка дали даден модел е същински.Реална възможност от катастрофаПроучването на Шилер се концентрира върху субективното усещане на вложителите за вероятността от срив. Реалната възможност е по-ниска. Много по-ниска.Знаем това с помощта на проучването, извършено от Ксавиер Габайх, професор по финанси в Харвардския университет. След като проучва десетилетия история на фондовия пазар както в Съединени американски щати, по този начин и в други страни, той и неговите съавтори извеждат формула, която предвижда честотата на сривовете на фондовия пазар за дълги интервали от време. Формулата работи удивително добре през двете десетилетия, откогато е оповестена за първи път.В имейл Габайх сподели, че тяхната формула пресмята, че вероятността от 22,6% еднодневен спад на фондовите пазари е единствено 0,33% за интервал от шест месеца. Тази процентна цифра беше употребена, тъй като това е колкото загуби Dow Jones Industrial Average DJIA на 19 октомври 1987 г.Като се има поради, че този % е толкоз невисок, знаем, че субективните вероятности, докладвани в изследването на Шилър, са съвсем чисто отражение на настроенията на вложителите, а не на обективната действителност. Ето за какво контраинвеститорите не се тормозят от настоящето високо равнище на безпокойствие от произшествия и вместо това имат вяра, че това е позитивен знак.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР