Значително е повишението на цените на къщите в селата около

...
Значително е повишението на цените на къщите в селата около
Коментари Харесай

Цените на къщите на село скочиха близо два пъти

Значително е покачването на цените на къщите в селата към Благоевград, само че ползата към закупуване на подобен парцел се резервира висок, сподели брокерът в една от организациите за недвижими парцели в града Христо Стойнев.

 

По думите му ползата е главно от млади фамилии, които имат нужните приходи, с които да си разрешат сходна инвестиция. Интересът е към парцели, които са относително поддържани, т.е. подготвени за живеене. Такива парцели се търсят наоколо до града. В случаите, когато къщата ще се населява единствено през уикендите, се търсят по-евтини парцели, въпреки и с нужда от ремонт. Водещо и в двата случая е съществуването на огромен двор.

Търсенето на парцели в селата се усили доста през пандемията от Ковид-19, когато хората търсеха парцели, с които да могат да работят от у дома, сподели още брокерът. " Пандемията направи по този начин, че цялостен бранш да се развие много скоростно във връзка с къщите, започнаха да се строят доста къщи и да се купуват на високи цени и това даде подтик на бизнесмените да купуват имоти. Оттам скочиха цените и на парцелите, скочиха цените и на някои аграрни земи, които има опция да се преустроят на имот, с добър достъп, добра локация ", сподели още Стойнев пред Българска телеграфна агенция.

 

Това е единият фактор, който покачва цените на парцелите, посочи още брокерът. Другият е инфлацията след пандемията. Купувачи остават главно хора с по-високи приходи, до момента в който купувачите с по-ниски стопираха да търсят по селата, добави той.

Увеличението в цените е към и даже повече от двойно. Има къщи, които от 50 хиляди евро станаха 80 хиляди евро, а има някои даже прескочиха 100 хиляди евро, сподели Христо Стойнев, който от години работи в областта на недвижимите парцели. " Има случаи, в които някой продава на висока цена къща, продавачи от прилежащи парцели вземат решение, че и техният парцел коства същите пари, влагат и страсти и стартират да търсят висока стойност за парцела, въпреки че да речем е в по-лошо положение, има потребност от ремонт “, сподели още Стойнев.

 

На този стадий има и търсене, има и предложение, само че нормално хората се интересуват от парцели на по-ниски цени, а сега такова предложение нямаме, добави брокерът. Търсят се парцели, които оферират улеснения, близки до тези в жилищата, къщи на 30-40 години, които са със остаряло обзавеждане и имат потребност от ремонт са с по-ниски цени, само че отново не напълно, тъй като няма кой знае какво предложение, уточни брокерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР