Значителни спадове в производството и продажбите отбелязват фирмите у нас

...
Значителни спадове в производството и продажбите отбелязват фирмите у нас
Коментари Харесай

БСК: Спад в производството и продажбите, но увеличени доходи в 70% от компаниите през 2023 г.

Значителни спадове в производството и продажбите означават компаниите у нас в годишното изследване на Българската стопанска камара за оценката на бизнес средата през 2023 година. Най-малко наранени остават приходите, които през годината са се нараснали в 70% от фирмите. Част от разбора за първи път обгръща и финансовата и икономическата политика на държавното управление.

Натрупаните рецесии през последните години се отразяват върху индикаторите на компаниите като всички бележат фрапантни спадове спрямо предкризисната 2019 година.

Намаляват размерите на производството и продажбите, както и външните пазари. Растат обаче приходите на служащите и чиновниците, настояват от бизнеса, като 85% от интервюираните споделят, че са компенсирали инфлацията в приходите на своя личен състав с растеж на работните заплати от 65%, с нарастване на ваучерите за храна с 16%, с годишен бонус - 12 на 100 и с тримесечен - 7%.

Расте делът на интервюираните, които утвърждават присъединението на България към Еврозоната, както и информираността във връзка с Националния проект за възобновяване и резистентност и Европейския зелен пакт. 

За първи път Българската стопанска камара ще показа и своя показател за успеваемостта на икономическата политика на държавното управление през три индикатора - стимулиране на вложенията, осъществяване на структурни промени и обезпечаване на виновни фискални политики.

Проучването измежду членовете на Българската стопанска камара се организира за 19-та поредна година и прави оценка бизнес климата, вложенията, заетостта, качеството на работната мощ през отминаващата 2023-та и упованията за 2024 година.

Според разбора България изостава доста от Европейски Съюз по множеството от изследваните индикатори. А рекомендацията е нова идея за икономическата политика, като даже тогава средноевропейските равнища ще бъдат реализирани в идващите 15 години. 

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР