Значителни промени могат да настъпят в търговете за студен резерв

...
Значителни промени могат да настъпят в търговете за студен резерв
Коментари Харесай

В ЕП обмислят нови ограничения за ТЕЦ на въглища, плащане за разполагаемост - само в краен случай


Значителни промени могат да настъпят в търговете за леден запас в България, в случай че влязат в действие новите ограничавания, които предлага Европейската комисия за производителите на електрическа сила от въглища и за АЕЦ. Комисията по индустрия, проучвания и енергетика на Европейския парламент е гласувала в сряда предлаганите от Европейска комисия по-строги правила за дотациите за енергийни компании, заяви Greenpeace Bulgaria.

Ограниченията засягат по този начин наречените заплащания за разполагаеми мощности - националните дотации, които поддържат мощностите на електроцентралите разполагаем. Одобреното предложение е тези държавни помощи да бъдат позволени единствено “в краен случай” и да бъдат по-стриктно контролирани.

Като резултат от вота, отрасловата комисия на Екологичен потенциал желае правенето на оценка за целия Европейски Съюз на наличните енергийни мощности и съответните енергийни потребности. При възможни опасения на някои страни членки за енергийната им сигурност, се плануват ограничения за справяне с дефицита: увеличение каузи на възобновимите енергийни източници и броя на междусистемните електропроводи, както и възстановяване на енергийната успеваемост. Комисията по енергетика на Екологичен потенциал изиска и строги периоди за заплащането на такива дотации и поддържа предлагането на Европейската комисия за прекратяване на заплащанията през 2025 година за всички централи, изпускащи над 550 грама въглероден диоксид на киловат час. На процедура, това ще лиши централите на въглища от тези дотации.

Ако гласуваните промени влязат в действие в този си тип, страните членки ще би трябвало да отстранен или реформират към този момент съществуващите схеми за дотации. Това би могло да наложи промени в търговете за леден запас в България.

Според природозащитната организация това би могло да усъвършенства енергийната сигурност на страната ни, в случай че да вземем за пример се разширят допустимите технологии, които могат да вземат участие в процедурите.

За разлика от министрите на енергетиката в Съвета на Европейски Съюз, отрасловата комисия на Европейския парламент поддържа предлагането за усилване на ролята на европейските жители в енергийния бранш. Сред гласуваните разновидности е опазване на правилото, силата от дребните възобновими източници да се пуска в мрежата преди силата от други източници като въглища и нуклеарна сила (т. нар. предпочитано диспечиране). Позицията на Енергийната комисия на Екологичен потенциал също по този начин предлага улеснени правила за хората, които желаят да създават сила за лични потребности и да я споделят със своите съседи.

Комисията по енергетика също по този начин даде мандат на собствен представител да стартира договаряния с другите вземащи решения институции на Европейски Съюз. Тристранните договаряния сред Съвета на министрите, Европейската комисия и Европейския парламент за новите правила на енергийния пазар се чака да стартират в края на март.

Позицията на министрите на енергетиката в Съвета на Европейски Съюз е друга от тази на Европейския парламент. На 18 декември 2017 година Съветът отхвърли препоръчаните условия за държавните управления на страните членки, които те би трябвало да изпълнят преди да заплащат дотации на енергийните компании. Министрите предложиха и удължение на периода от 2025 година до 2035 година за заплащане на такива дотации на съществуващи въглищни централи, които отделят над 550 g въглероден диоксид на киловатчас.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР