Значителна промяна настъпи на руския петролен пазар, който вече не

...
Значителна промяна настъпи на руския петролен пазар, който вече не
Коментари Харесай

Европа и Русия спират да търгуват петрол – нови играчи на пазара?

Значителна смяна настъпи на съветския петролен пазар, който към този момент не разчита на Европейския съюз (ЕС) като собствен главен клиент.

Вследствие на огромните забрани, наложени в отговор на спора в Украйна, вносът на съветски нефт в Европейски Съюз означи фрапантен спад от 90% в границите на една година.

През февруари 2022 година, съвпадащ с пълномащабната инвазия на Кремъл, Европейски Съюз закупи 15,189 милиона тона (Mt) съветски недопечен нефт и рафинирани артикули като дизел, керосин и бензин.

През февруари 2023 година и този импорт внезапно спадна до 1,876 милиона тона. Тенденцията на спад продължи и през март, достигайки нов най-малко от 1,445 милиона тона.

За да запълнят забележителната празнина, оставена от Русия, се намесиха редица страни, в това число Съединени американски щати, Норвегия, Алжир, Бразилия, Ангола и Обединените арабски емирства.

Тези данни, които Евростат оповести в понеделник, акцентират далечните последствия от решението на Европейски Съюз да наложи цялостна възбрана на съветския нефт. Забраната влезе в действие в края на май след интензивни договаряния.

Забраната обхвана както суровия нефт, по този начин и рафинираните артикули, като обособените дати на използване бяха надлежно 5 декември и 5 февруари.

Поетапните периоди имаха за цел да улеснят страните членки в адаптирането им към забележителната промяна и последващата загуба на главния им снабдител на сила.

Забележително е, че възбраната не се отнасяше за вноса на нефт по петролопровода “Дружба ”, най-много по искане на страните без изход на море в Централна Европа, измежду които най-значима беше Унгария. Тези претенции доведоха до закъснение на окончателното утвърждение на възбраната.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР