Значителна част от приходите на Dolby идват от лицензионни такси(снимка:

...
Коментари Харесай

Google подготвя безплатна алтернатива на Dolby


Значителна част от приходите на Dolby идват от лицензионни такси
(снимка: CC0 Public Domain)

На частно събитие с производители на хардуер Гугъл приказва за програмата Project Caviar, в границите на която се създават медийни формати за HDR видео и пространствено аудио – те ще станат безвъзмездни други възможности на Dolby Vision и Dolby Atmos.

Решенията, основани от разработчиците на Project Caviar, ще бъдат интегрирани в във видео платформата YouTube, която не поддържа Dolby технологии. Гугъл се стреми да притегли и други играчи от промишлеността в плана, в това число производители на хардуер и снабдители на устройства, заяви Protocol.

Компанията стартира работа в тази област преди повече от десетилетие: през 2009 година тя погълна разработчика на видео кодеци On2, с цел да отвори кода на някои от своите решения; Гугъл играе също значима роля в организацията Alliance for Open Media, виновна за безплатния видео кодек AV1.

Отличителна линия на Project Caviar е, че това не е различен кодек. Гугъл ще употребява съществуващите технологии за основаване на нови HDR видео и 3D аудио формати с по-добра картина и тон, както е направено това в Dolby Vision и Dolby Atmos.
още по темата
Рошан Балига, продуктов управител на Гугъл, не загатва непосредствено Dolby, само че отбелязва, че разноските за лицензиране „ могат да навредят на производителите и потребителите “. Значителна част от приходите на Dolby идват точно от лицензионни такси от производителите на съоръжение.

Според някои източници, заплащанията за Dolby Vision варират от $2 до $3 на устройство, до момента в който за Dolby Atmos доближават $15 за конзолите Xbox. Един производител на ТВ плъгини с цена на едро от $50 заплаща по $2 за Dolby Vision и Dolby Digital.

Samsung се опита да се бори с лицензните такси, като в партньорство с други компании създаде технологията HDR10 +. Но нейната лицензирана опция Dolby Vision към този момент се поддържа от услуги като Netflix, Disney + и HBO Max. А с помощта на Apple Music, Dolby Atmos се трансформира в стандарт за пространствено аудио.

Безплатно пространствено аудио решение създава Alliance for Open Media, в който вземат участие Amazon, Гугъл, Netflix, Meta и Samsung – форматът се назовава Immersive Audio Container, само че надали ще може да издържи на маркетинга на Dolby без поддръжка.

Затова Гугъл, посредством Project Caviar, реши да подсигурява, че другите възможности на Vision и Atmos оферират повече варианти, включително необятен набор от звукови настройки за пространствено аудио и поддръжка за снимане в HDR10+, с опция за елементарно качване на материали в YouTube и други услуги.

За Dolby появяването на мощен съперник може да има съществени финансови последствия. През 2021 година 25% от приходите на компанията са пристигнали от Atmos, Vision и патенти за дисплейни технологии, само че в бъдеще Dolby желае да печели от тези технологии толкоз, колкото и от кодеците.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР