Значителен напредък на Северна Македония в борбата с корупцията е

...
Значителен напредък на Северна Македония в борбата с корупцията е
Коментари Харесай

Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията, отбеляза Съветът на Европа

Значителен прогрес на Северна Македония в битката с корупцията е маркиран в последния отчет на ГРЕКО - орган на Съвета на Европа, който следи достиженията в региона на битката с корупцията. По този метод страната излезе от групата на " световно незадоволителни " страни и пристъпи към осъществяване на рекомендациите на петия кръг оценки на ГРЕКО.

Според вицепремиера, виновен за битката с корупцията и престъпността - Люпчо Николовски, напредъкът е спомагателен тласък и поощряване на напъните на държавното управление за създаване на стандарти и правила за попречване на корупцията във всички области, заяви МИА.

Става въпрос за 19 рекомендации за предварителна защита в частта корупция в Народното събрание, съда и прокуратурата, от които Македония не е изпълнила единствено две. Изцяло са изпълнени 9 рекомендации, а 8 - отчасти.

Според министъра на правораздаването Боян Маричич, Северна Македония е една стъпка по-близо до Европейски Съюз, само че работата не е завършила и има още доста да се работи. Той акцентира, че ГРЕКО е установил обстоятелството, че през последните два мандата министрите на правораздаването не участват на съвещанията на Съдебния съвет, както и че с новия Закон за правосъдния съвет им е отнето правото на глас в този орган.

Министърът означи, че са подхванати ограничения за подсилване независимостта, департизирането и честността на правосъдните заседатели, признат е Кодекс на правосъдната нравственос, управление и орган за неговото използване, което е получило поздравления от страна на ГРЕКО и изключително наредбите, забраняващи приемането на дарове и услуги.

От новите 23 рекомендации, изпратени от ГРЕКО до Република Северна Македония, 9 се отнасят до централното държавно управление, а 14 до правоприлагащите органи, т.е. до министерството на вътрешните работи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР