Значението на Индия в рамките на алианса БРИКС е неоспоримо.

...
Значението на Индия в рамките на алианса БРИКС е неоспоримо.
Коментари Харесай

БРИКС се нуждае от Индия, но нуждае ли се Индия от БРИКС?

Значението на Индия в границите на алианса БРИКС е неоспоримо. С бързо разрастваща се стопанска система и постоянен пазар на труда Брутният вътрешен продукт на Индия през 2023 година ще надвиши $3.75 трилиона.

Забележително е, че Goldman Sachs предвижда, че до 2075 година Индия може да изпревари Съединени американски щати по Брутният вътрешен продукт, достигайки $52.5 трилиона през идващите пет десетилетия, надминавайки плануваните $51.5 трилиона за Съединени американски щати.

И въпреки всичко е от решаващо значение да се признае, че ролята на Индия в границите на БРИКС не е толкоз жизненоважна за нейните лични ползи. За разлика от Китай и Русия, които енергично се застъпват за цялостна дедоларизация, Индия, дружно с Южна Африка и Бразилия, заема по-предпазлива позиция. Сред тези страни не престават да съществуват опасения по отношение на преобладаващата роля на Китай в блока. Те подозират, че Китай и Русия употребяват БРИКС, с цел да развият програмата си за дедоларизация.

Поддържането на мощни връзки със Съединените щати е неотложно за Индия. Тя служи като крайъгълен камък за ИТ бранша на Индия, като милиони работни места са свързани с това съдействие. Прекъсването на връзките с щатския $ може да докара до сериозна икономическа неустойчивост. Освен това Индия има преференциални търговски покупко-продажби със Съединени американски щати, които не може да си разреши да заплаши поради БРИКС.

Отношенията сред Индия и Съединени американски щати са взаимноизгодни, като укрепват стопанските системи на двете страни по разнообразни способи. Ето за какво присъединението към напъните на БРИКС за дедоларизация би могло да навреди на икономическите вероятности на Индия.

Освен това различията на Индия с Китай, изключително във връзка с граничните и комерсиалните разногласия, остават нерешени с дипломатически средства. Джим О’Нийл, икономистът, основал абревиатурата БРИК, акцентира непрекъснатите различия сред Индия и Китай, като уточни, че е непрактично да се чака те да се ангажират с обща валута и да изоставят личните си парични политики.

В резюме, възходът на Индия в международния стопански пейзаж я трансформира в основен състезател в БРИКС, само че нейната автономия и процъфтяващи връзки със Съединени американски щати акцентират, че тя не разчита на БРИКС в същата степен, в която съюзът разчита на Индия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР