Злоупотреби се със статута на служебното правителство, което трябва да

...
Злоупотреби се със статута на служебното правителство, което трябва да
Коментари Харесай

Борислав Цеков: България няма нужда от повече експерименти, защото те сгромолясаха страната

„ Злоупотреби се със статута на служебното държавно управление, което би трябвало да поддържа единствено настоящото ръководство и да провежда избори. През последните две години всички тези кабинети отидоха оттатък тези си пълномощия и се трансфораха в инструмент за директно президентско ръководство - нещо, което Конституцията не търпи. Това е и огромният проблем ”, разяснява пред БГНЕС Борислав Цеков, лекар по конституционно право и академични учител.

„ Първото, което се надявам е, че каквито и опити да се вършат, тъй като до момента видяхме по какъв начин Има Такъв Народ, Политическа партия, „ Изправи се! Мутри вън! ” са нездравословни за България, тъй като не са учредени на ясна, идеологическа, ценностна основа, а се базират на олигархични и корпоративни кръгове, които да завземат властта. Затова е значимо систематичните партии най-сетне да заличат тази гъста мрежа от безсмислени линии сред тях, и в името на едно национално единодушие, че ние сме част от Европейски Съюз и НАТО, да сформират едно програмно или различен тип държавно управление, само че то да бъде на систематичните партии. България няма потребност от повече опити, тъй като те сгромолясаха страната ”, уточни Цеков.

Според него Румен Радев е нямал необикновен избор на коя партия да даде третия мандат - „ След разкритията за финансиране на Демократична България от страна на криптобанката NEXO, обединението стана политически токсична, и бе немислимо да се разпореди на тях опцията за основаване на мандат. Затова трябваше друга група да получи третия мандат, и Българска социалистическа партия бе комфортната опция, тъй като „ Български напредък ” към момента е неразбираема идеологически, не се знае какво ще бъде нейното бъдеще, и в моменти на рецесия няма по какъв начин да бъде стабилен сътрудник ”, акцентира още конституционалистът.

„ Трябва при започване на идната седмица Румен Радев да придвижи конституционната процедура, да разпусне Народно събрание и да насрочи нови избори до 2 месеца. В този случай рационален период значи, че би трябвало да се регистрира конституционната заръка, че България е парламентарна република и не може да се отсрочва прекалено интервалът, в който страната да е без настоящ парламент ”, съобщи още той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР