Злополучният за столичани ремонт на улица Граф Игнатиев, на градинката

...
Злополучният за столичани ремонт на улица Граф Игнатиев, на градинката
Коментари Харесай

Общината не казва кога ще приключи ремонтът на „Графа”

Злополучният за столичани ремонт на улица „ Граф Игнатиев ”, на градинката пред църквата „ Св. Седмочисленици ” и на близките улици „ Шишман ” и „ Шести септември ” навърши една година при цялостно осведомително затъмнение по кое време ще завърши. Вчера изминаха 365 дни от началото на строително-ремонтните действия, а до публицистичното привършване на броя на „ Сега ” от Столичната община не дадоха отговор на въпроса на коя дата ще свършат те.

Както към този момент е добре известно, първоначално договорът с изпълнителя „ Джи Пи Груп ” предвиждаше реконструкцията в така наречен Зона 2 на центъра да трае до 300 дни, което означаваше всичко да е готово най-късно на 4 март. Датата неколкократно бе местена, което бе обяснявано първо със снега през зимата и след това с дъжда напролет. На 11 април от „ Московска ” 33 оповестиха за „ Сега ”, че до момента на „ Джи Пи Груп ” са приети 86 дни за неработни при поискани 111, без да посочат съответна дата за привършване на дейностите. В момента на осведомителната табела на обекта на пл. „ Славейков ” като период за привършване на ремонта е записано 20 май. От общината обаче към този момент не удостоверяват тази дата и не показват друга.

Кога ще завърши ремонтът на „ Графа ” има основно значение, защото при закъснение „ Джи Пи Груп ” дължи 1 на 100 от цената на договора за всеки отложен ден, само че не повече от 20% от общата му стойност, която е 24 200 000 лева с Данък добавена стойност. В документите е записано още, че при пресрочване с повече от 20 дни София има право да приключи договора без предупреждение.

Много остарели проблеми с качеството на " Графа " остават, а се появяват и нови. На улицата още стоят перките от акули, в които се спъват минувачите, тъй като новите ограничители още не са доставени, а Столична дирекция на вътрешните работи държи регионът да не остава без такова " обезопасяване ". И през вчерашния ден кметът Фандъкова не можа да изясни по кое време ще бъде направена подмяната. След всеки дъжд по улицата не престават да се образуват големи локви. Живеещи в региона разпространиха фотоси, от които стана ясно, че изключително съществено е ситуацията на пресечката с ул. „ Любен Каравелов ”. Поради неприятно планиране и зле изпълнена реорганизация при дъжд там се образува съществено запушване с вода. Огромни гьолове се събират и в други елементи на улицата и изключително в градинката пред „ Св. Седмочисленици ”.

Междувременно стартират да зачестяват сигналите за проблеми и в друга зона от центъра, която се работи от " ПСТ Груп " отново по план на " А.Д.А. " - към " Св. Ал. Невски ". От Столичната община не дадоха отговор през вчерашния ден и на въпроса на коя дата би трябвало завърши ремонтът на така наречен Зона 4 от центъра. Той се извършва от " ПСТ  Груп " и е на стойност към 21 400 000 лв. с Данък добавена стойност. Именно тук са прословутите пейки от над 10 000 лева, за които общината води спор със " Сега " по какъв начин би трябвало да се назовават, без да разяснява самата цена, нито пък други изумително скъпи продукти като кошче за отпадък от 1000 лева и ламаринен знак от 400 лева Въпреки че настилката към този момент беше пренареждана един път по разпореждане на Фандъкова, тя си остава крива, а в допълнение минувачи виждат поникнала трева сред плочките.

Администрацията на Фандъкова не даде информация и по друг въпрос, който " Сега " не задава за пръв път - какъв брой пари са платени до момента на двете компании. Реконструкцията в Зона 2 обгръща региона към храма „ Св. Александър Невски ”, църквата „ Св. София ”, улиците „ Московска ”, „ Оборище ” и други и градинката пред Софийския университет. Промените там започнаха през юни м.г. с обновяването на градинките при СУ, църквата " Св. София " и " Кристал ".       

  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР