Златото поскъпна с над 30% през последните 6 месеца и

...
Златото поскъпна с над 30% през последните 6 месеца и
Коментари Харесай

Колко злато е останало за добиване?

Златото нарастна с над 30% през последните 6 месеца и доближи исторически най-високата си цена. Основният му плюс е, че то е граничен артикул, което усилва вярата в неговата бъдеща стойност. Инвеститорите все по-често се питат какъв брой злато в действителност е останало за извличане.

През 2019 година добивът на злато бе малко над 3500 тона, с 1% по-малко в сравнение с през 2018 година, което е първата година, в която има спад.

Има два метода, по които се правят оценка златните ресурси. Първият е „ запаси “ – това е количеството, което може е стопански преференциално да се добива на актуалната цена, а вторият – „ запаси “ – което ще е стопански преференциално да се добива след спомагателни изследвания или при по-висока пазарна цена на метала, написа Би Би Си.

Според американски геологически изследвания златото, което е към момента в недрата на земята, е почти 50 000 тона. Досега в човешката история се възприема, че са били добити 190 000 тона злато. Тоест остават не повече от 20% за извличане. Но не би трябвало да се не помни, че новите технологии могат да оказват помощ за добиването на злато, което в момента  не е стопански целесъобразно да се добива – тук-там, където концентрацията изкопана маса към добито злато е незначително ниска да вземем за пример. Изкуствен разсъдък, роботи и други технологии също могат да усилят размера на разполагаемото злато.  

Най-голямото находище в момента е Уитуотърсранд в Южноафриканската република, където е добито 30% от световното злато.  През последната година там са добити 115,8 тона злато, по-късно се подрежда Мурунтау в Узбекистан с 66 тона, Олимпиада в Русия с 43 тона, Пуебло Виехо в Доминиканската република с 31 тона и Лихир в Папуа Нова Гвинея с 27 тона.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР