Златото и среброто винаги са били ценени и търсени от

...
Златото и среброто винаги са били ценени и търсени от
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за инвестирането в злато и сребро

Златото и среброто постоянно са били ценени и търсени от хората като средство за струпване и предпазване на благосъстоянието. Трябва ли и през днешния ден, изключително във време на растяща инфлация, да ги преглеждаме като надеждно средство за икономисване и увеличение на парите? Ето някои практични препоръки от специалисти, които развенчават известни легенди, написа money.bg.

Мит 1.
Инвестициите в благородни метали са най-надеждни
И да и не! Благородните метали постоянно са скъпи, даже във времена на световни стопански рецесии. Но в случай че приказваме за краткосрочни вложения – по-малко от година – две, тогава вложенията в благородни метали може да не донесат доходи или даже да се трансфорат в загуби.

За разлика от скъпите бумаги и даже парите, които от време на време – както демонстрира историята – се оказват необезпечени хартийки, златото, среброто, платината и паладий постоянно имат самостоятелна стойност. В този смисъл вашите вложения са предпазени – цената на благородните метали не може да стане нула даже в интервали на стопански разтърсвания. Напротив, в нестабилни времена цените им порастват дружно с търсенето.

От друга страна, даже за анализаторите е мъчно да предвиждат възвращаемостта при благородните метали. Цените се въздействат от изискванията на световното търсене и е съвсем невероятно да се вземат поради всички фактори. Цената на благородните метали се колебае всеки ден. Имаше даже интервали от няколко години, когато междинната им годишна цена непрекъснато намаляваше. Например, от 2012 до 2015 година цената на среброто падна на половина и по-късно още веднъж стартира да пораства. Но в случай че погледнете в дълготраен проект, вложенията в благородни метали изпреварват инфлацията, което значи, че спестяванията ви в действителност ще се запазят.

Заключение: вложението в благородни метали в действителност ще ви помогне да запазите спестяванията, само че единствено в случай че е влагане за дълго време – най-малко 10-15 години. За къс интервал има възможност освен да не увеличите, само че даже да загубите част от спестяванията си.

 Какво би трябвало да знаем за вложението в злато и сребро

Мит 2.

Когато благородните метали поевтиняват, би трябвало да купите с всичките си пари, тъй като те по този начин или другояче ще нарастнат

Не! Първо, не би трябвало да влагате повече от 10% от капиталовия си портфейл в благородни метали. Не слагайте всичките си яйца в една кошница, даже и те да са златни или сребърни. Второ, би трябвало да решите каква е задачата: желаете да вършиме бързи пари или да спестите пари? Това зависи от вашата капиталова тактика.

Ако задачата ви е да получите бърза възвращаемост, следвайте универсалния съвет на финансистите: купувайте активи, незабавно когато цените стартират да се повишават след спад, и продавайте незабавно щом цените стартират да падат. Но с цел да вършиме пари по този метод, би трябвало деликатно да наблюдавате пазара и да имате положителни знания по тематиката.

Но това не е всичко, би трябвало да се противопоставите на логиката на психиката си. В последна сметка, в случай че цената се увеличи след покупката, инстинктивно се появява желанието за фиксиране на тази облага. Например, купите доблестен метал за 1000 лева и продадете по време на напредък за 1300 лева, а цената по-късно се усили с още 500 лв..

Или, когато след закупуване на кюлчета, цената падне, а вие чакате да се увеличи. Продажбата на загуба може да бъде психически сложна. В резултат на такива прочувствени съмнения можете да загубите повече.

В същото време не трябва да купувате и продавате прекомерно постоянно – в края на краищата всякога плащате комисионна на компанията, посредством която правите транзакции. Може да загубите всички облаги. Затова задайте ясни граници за себе си: какъв брой да чакате, с цел да ревизирате наклонността.

Ако нямате опит в пазарната игра, по-добре е да инвестирате дълготрайно – по този метод сигурно ще спечелите повече. Можете да се придържате към тактика, при която постоянно инвестирате дребна част от свободните си пари в благородни метали, без значение от цената. Например един път на месец. След няколко години тази тактичност би трябвало да бъде оправдана: растежът на цената на благородните метали ще изпревари равнището на инфлацията.

Мит 3.

По-добре е да купите най-скъпия метал, можете да спечелите повече от него

Не, не постоянно! Всичко зависи от вашите финансови проекти, икономическата обстановка и динамичността в цената на даден метал.

Можете да инвестирате във всеки от четирите благородни метала: злато, сребро, платина или паладий. Най-популярният е златото. Съхранява се в запасите на централните банки на всички страни по света. В исторически проект това е най-честата форма на струпване на благосъстояние.

Среброто е на второ място. Това е доста налично. Банките го оферират както в кюлчета, по този начин и в монети. Подобно на златото, среброто нараства по време на стопански спад, по време на интервали на рецесия. От тази позиция златото и среброто могат да се преглеждат като форма на спестовна застраховка в нестабилни времена.

Платината и паладий влязоха в всеобщ оборот едва през последните 100 години и към момента не са получили такова разпространяване и самопризнание като инструмент за струпване, като златото и среброто. Тези метали се употребяват по-често в индустрията и заради това търсенето и цената на тях се усилват по време на общия стопански напредък.

По-важното е, че цените на платината и паладия са доста по-силно повлияни от индустриалните фактори: рандеман (а малко компании ги добиват), индустриално ползване, търсене на коли (които употребяват тези метали) и така нататък Тоест фактори, които не са директно свързани с финансовия пазар, тъй че са по-трудни за прогнозиране.

За краткосрочни вложения може да е подобаващ метал, чиято цена се колебае повече. Цената на среброто да вземем за пример се трансформира по-често и с по-голяма амплитуда от златото. Това значи, че можете бързо да спечелите повече от него – или да загубите повече.

Мит 4.

Само богатите могат да влагат в благородни метали

Не, не е нужно да си богат! Можете да инвестирате в благородни метали хиляда лв. или 100 хиляди лв.. Трябва да изберете опцията, която ви подхожда.

Купете слитък от банка:

Така получавате метала в най-чистата му форма. Слитъци се оферират в разнообразни размери, тежащи даже 1 грам. Ще получите доблестен метал, който ще резервира цената си за всички времена. Плащате единствено за самия метал, а не за неговата обработка.

Монетите също могат да бъдат добър подарък. Освен това те са компактни – елементарно е да се откри място за тях даже вкъщи. Можете също по този начин да печелите пари благодарение на възпоменателни монети от благородни метали, които са търсени измежду колекционерите. С течение на времето цената им може да нарасне по-бързо от цената на самия метал.

Инвестиране във взаимни фондове Някои взаимни фондове влагат в благородни метали. Няма да станете притежател на жълти кюлчета, само че ще получите дялове от фонда. Стойността на тези акции ще бъде обвързана с кошница, съдържаща злато, сребро и други метали в избрани пропорции. Кога кой метал да продаде и купи, ръководещото сдружение на договорния фонд взема решение.

Плюсове: Купувате цяло портфолио от благородни метали и професионални вложители го ръководят.

Минуси: Не можете непосредствено да влияете върху политиката на договорния фонд и да решавате по кое време си коства да купите или продадете избран метал. – Инвестициите във взаимни фондове не са предмет на системата за гарантиране на депозитите, в случай че взаимният фонд банкрутира, не ви се подсигурява възобновяване на сумата.

 Какво би трябвало да знаем за вложението в злато и сребро

Мит 5.

Купуването на бижута също е инвестиция в благородни метали

Не! Купуването на обеци и пръстени в никакъв случай няма да ви завоюва пари. Цената им е 2-3 пъти по-висока от цената на чист метал в тях. И при противоположна продажба или залагане в заложна къща купувачите ще се съсредоточат върху цената на метала. Така че в най-хубавия случай ще можете да върнете половината или една трета от разноските си, в случай че, несъмнено, бижутата имат някаква историечска стойност за ценители на антики.

В някои страни, като Индия или Обединените арабски емирства, закупуването на бижута е еквивалентно на вложение в злато. Но там те са направени от жълтия метал с доста висока проба и се продават с дребен марж – към 10%. В България в множеството случаи и пробите са по-ниски, и маржовете са по-високи – надали ще можете да продавате преференциално елементарни бижута.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР