Златото е сред най-скъпите вещества в природата. От векове за

...
Златото е сред най-скъпите вещества в природата. От векове за
Коментари Харесай

Да се откажем от добива на злато: Възможно ли е?

Златото е измежду най-скъпите субстанции в природата. От епохи за човечеството то е знак за богатство, въплъщение на парите -универсален еквивалент на цената на стоките и услугите, надеждно средство за струпване и запазване на благосъстоянието. В по-новото време жълтият метал намира необятно приложение в редица съвременни производства и технологии. В същото време добивът на този метал е един от най-разрушителните процеси на Земята за околната среда и човешкото здраве.

Какво е ситуацията?

Около 8% от златото, купувано годишно в международен мащаб, се употребява в индустрията, електрониката или медицината. Останалата част се озовава в банковите трезори и бижутерийните магазини. Красивите предмети и постоянните вложения са значими неща, само че те не могат да оправдаят вредите за хората и околната среда от добива на благородния метал.

Група учени от английски, американски и австралийски университети организираха мащабно , в което демонстрираха тъкмо по какъв начин е допустимо да се спре международния рандеман на злато, написа RBC Trends.

За година международната промишленост за рандеман на злато създава повече нездравословни газове от всички пътнически полети сред европейските страни. Производството на този метал също по този начин съставлява 38% от годишните излъчвания на живак в международен мащаб. Заради тях милиони служащи страдат от хронично отравяне, което може да аргументи разнообразни тежки болести.
 Снимка 452219
Източник: iStock

Бъдещето е в преработването на злато

Авторите на изследването настояват, че рециклираният метал е задоволителен за потребностите на индустрията и бижутерийната промишленост.

В изследването откривателите симулират хипотетични сюжети, при които нуждата от рандеман на метали може да намалее. Моделът сподели, че към този момент съществуващото злато може да се употребява в стоматологичната и IT промишлеността в продължение на епохи, даже в случай че целият рандеман на следващия ден се приключи.

Намаляването на добива на злато не значи да се постави завършек на пазаруването и продаването на злато. Отчасти тъй като златото е толкоз скъпо за добиване, то е измежду най-рециклираните материали в света. Понастоящем 0,6% от надземното злато в света се рециклира годишно, в това число 1,3% от международните бижута (World Gold Council 2020). Тъй като световните златни ресурси са големи (надземните запаси са 50 пъти по-големи от годишното търсене), годишното произвеждане на злато от рециклирани източници към този момент обезпечава 24% от търсенето (останалите 76% се добиват).

Изследователите също по този начин считат, че и бижутата могат да бъдат направени от рециклирано злато. А най-вероятно потребителите ще могат да преминат към по-евтини (и по-трайни) сплави, които към този момент стават все по-популярни.
 Снимка 401913
Източник: iStock

Инвестиционното злато ще става все по-скъпо

Ролята, която металът играе в международната стопанска система, евентуално ще остане същата при всеки сюжет. Подобно на ренесансовото изкуство, златото е скъпо точно тъй като е нищожно. Прекратяването на добива няма да спре процеса на покупка и продажба за банкови трезори, а в противен случай, ще направи съществуващите запаси по-ценни.

Защитниците на добива на злато постоянно показват значимите функционалности на метала на пазарите и националните стопански системи. Но качествата, които вършат златото скъпа инвестиция - дефицит, трайно търсене, висока ликвидност, липса на риск от контрагента и потенциал за хеджиране против инфлацията и геополитическата неустойчивост - няма да бъдат наранени, в случай че добивът на злато се забави ли спре. Златото е скъпо макар новото произвеждане - не поради него. Дори в свят с фрапантно понижено произвеждане на злато, съществуващите ресурси от злато евентуално ще продължат да извършват тъкмо същите макроикономически функционалности, които извършват и през днешния ден.
 Снимка 499870
Източник: iStock

Стъпки за прекъсване на нездравословния минен рандеман

Подобно на златото, добивът на изкопаеми горива също вреди на околната среда. Основната разлика обаче е, че нефтът, газът и въглищата дават на хората топлота, сила и торове. Те мъчно се заменят бързо. Преходът към други запаси лиши десетилетия на проучвания и вложения в технологии за чиста сила. Този развой към момента продължава.

Търсенето на заместители на златото не изисква комплицирани проучвания. Бижутата могат да бъдат направени по-екологични, като просто се смесват с други метали. Инвеститорите ще могат да заменят акциите с други активи. И промишлеността може да продължи да употребява рециклирано злато в области, които мъчно се заменят. Вече съвсем 25% от годишното търсене на метала се задоволява посредством преработване.

Отговорното понижаване на производството на злато ще отнеме време. Експертите считат, че за това би трябвало да се погрижим през днешния ден, а някои компании към този момент се вслушаха в препоръките им. Например, огромните марки бижута са се заели да употребяват единствено рециклиран метал до 2025 година Apple си е сложила същата цел до 2030 година. За да се понижи предлагането, светът би трябвало да спре да добива извънредно единствено на злато. Може тази активност да се концентрира главно върху медните мини, където скъпоценният жълт метал се извлича като непряк артикул.

Природозащитниците поучават вложителите да спрат да влагат в нови мини. Призивът им е ориентиран към финансови организации като Световната банка, която от 2010 година е вложила 800 милиона $ в рандеман на злато в Африка, Азия, Южна Америка и тихоокеанските острови.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР