Златоград и Девин са сред първенците в страната в класацията

...
Златоград и Девин са сред първенците в страната в класацията
Коментари Харесай

Златоград и Девин сред първенците в санирането

Златоград и Девин са измежду първенците в страната в класацията за саниране на здания. Двете родопски общини опазиха планове за обновяването на общо 24 къщи и 10 жилищни блока. След сключване на договорите за безвъзмездното финансиране в Министерство на районното развиване и благоустройството в Златоград и Девин ще започват процедурите за избор на реализатори на СМР и строителен контрол. Санирането на постройките се чака действително да започва от юни-юли т.г.

Община Златоград е втора след Ботевград по брой извоювани планове измежду всички кандидатстващи по втората фаза за въвеждане на енергийна успеваемост в здания в общини в периферните региони на България. С последното решение на зам.-министър Деница Николова, която е началник на Управляващия орган по Оперативна програма „ Региони в напредък “, Златоград получава утвърждение за още четири свои плана на обща стойност 3 682 507 лева С тях ще се санират 32 здания - 24 многофамилни къщи и 8 жилищни блока в общинския център.

Досега общинската администрация е въвела по планове енергоефективни ограничения в общо 20 здания, от които 4 публични - на правоохранителните институции, и 9 жилищни блока с финансиране по Оперативна програма " Региони в напредък ". Отделно още 7 блока бяха санирани в най-южния ни град по Националната стратегия за енергийни успеваемост. Със извоюваните нови планове вложените в саниране на здания в града средства стават общо 11.5 млн. лева, сподели кметът на Златоград Мирослав Янчев.

В Девин са утвърдени два жилищни блока за саниране по оперативната стратегия. С тях дотук квалифицираните по планове на общината здания за ремонт в общинския център стават общо 18, сподели кметът на Девин Красимир Даскалов. Одобрената сума за действия по въвеждане на енергоефективни и енергоспестяващи ограничения за двата блока е в размер на 1 007 657,30 лева

Двете здания с изключение на жилищни са и публични обекти в центъра на града, защото на задачите им първи етажи се обитават банка, застрахователна компания и магазини. В пететажните здания " Коло Фичето " 1 и 2 има и общо 48 жилището.

" Гордеем се, че от 32 планови оферти на 28 общини в страната община Девин е класирана на шесто място с плановете си за саниране на тези два жилищни блока ", сподели Даскалов.

Досега в Девин бяха санирани 16 здания. Седем от тях, с общо към 500 жилища, бяха оправени по Националната стратегия за енергийна успеваемост с към 6 млн. лева Още 9 здания, от които 4 жилищни и 5 публични, бяха санирани по Оперативна програма „ Региони в напредък ” с към 5 млн. лева С нов тип са общинска административна постройка, в която се обитава данъчната работа, „ Социални грижи “, Бюро по труда, а също по този начин постройката на Районното ръководство на полицията, постройката на пожарната и две детски градини - ОДЗ „ Здравец “ и ОДЗ „ Изворче “.

Вчера управата завърши с доклад пред обществеността плана за санирането на двете детски градини, където бяха вложени над 700 000 лв..

" Наистина това, което се прави, би трябвало да се демонстрира и регистрира пред хората, тъй като другояче се основават подправените вести като тази, че всички тези планове за саниране на многофамилни и публични здания са написани в предходен мандат и са изтупани от прахта и единствено ги осъществяваме. Това е неточно. Тези планове са дело на екипа ми в този мандат и би трябвало да се отдаде заслуженото на специалистите, които ги написаха и опазиха. Ръководството на общината направи всичко допустимо те да се случат. Това няма да са последните утвърдени за саниране здания в Девин, имаме още планове, които чакат утвърждение ", съобщи Даскалов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР