Златното момче на българската спортна гимнастика Стоян Делчев празнува днес

...
Златното момче на българската спортна гимнастика Стоян Делчев празнува днес
Коментари Харесай

Салют! Великият Стоян Делчев стана на 60!

Златното момче на българската спортна гимнастика Стоян Делчев чества през днешния ден своя 60-годишен празник. Олимпийският първенец на висилка от Москва 1980 година, който отдавна живее и работи в Съединени американски щати, избра да посрещне празника си в родината.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои великия пловдивчанин с най-високото държавно отличие в региона на спорта - " Венец на спечелилия ", по случай юбилея му. Церемонията бе част от откриването на финалите на държавното лично-отборно състезание по спортна гимнастика, което се организира в подготвителната зала на " Арена Армеец ".
В Съединени американски щати Делчев има зала по гимнастика " Делчев Джимнастикс ", в Рино, Невада. Въведен е в залата на славата на международната гимнастика в Оклахома Сити.
Стоян Делчев стартира да тренира спортна гимнастика на седемгодишна възраст. Негов треньор от 1972 година е Никола Николов. Първото му значимо достижение е от 1977 година На шампионата във Вилнюс става европейски първенец на висилка. Класира се на трето място на кон и висилка на международното състезание в Страсбург през 1978 година Печели купата безспорен европейски първенец и европейски първенец на земна гимнастика през 1979 година в Есен. Същата година извоюва златен орден на земна гимнастика и трето място в многобоя на надпреварите за международната купа в Токио. На Летните олимпийски игри в Москва е олимпийски първенец на висилка и бронзов медалист в многобоя на всички уреди. Автор на прехвръкване над висилката, което носи неговото име салто „ Делчев “. Изпълнява го в два разновидността „ Делчев 1 “ и „ Делчев 2 “. Завършва ВИФ (София) и е старши треньор на националния тим на България (1987). През 2000 година е избран за Гимнастик №1 на България за XX век. Делчев е почетен жител на Пловдив. Награден е с Почетния знак на президента на Република България и Медал „ Златни заслуги “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР