Златно, величествено, безценно. Всички искат да го държат в ръцете

...
Златно, величествено, безценно. Всички искат да го държат в ръцете
Коментари Харесай

Блясъкът на най-ценния трофей във футбола

Златно, величествено, скъпо. Всички желаят да го държат в ръцете си. Що е то?

Купата от Световното състезание по футбол, несъмнено.

Лесна гатанка. Дори и лаиците знаят по какъв начин наподобява прословутия трофей. Често ни се усмихва от билбордове, телевизионни реклами, от кориците на книги. Преди няколко лета се появиха и чаши с формата му. Това е едно от най-популярните оценки в света. Заслужава си да се срещнем по-обстойно с историята на Световната купа.

Тя съставлява две човешки фигури, които държат Земята. Височината ѝ е 36,8 сантиметра. Тежи 6 кг и 142 грама, а към 5 от тях са 18-каратово солидно злато. Благородният метал е допълнен от два малахитени пръстена в основата на купата. Именно минералът е отговорен за зелените краски, които придават приключен тип на оценката. Последният, само че не и по значимост, подробност е гравираният надпис " FIFA World Cup ", допълнен от имената на всички първенци. Те са овековечени на локалния си език дружно с годината на триумфа им (пр. 1990 Deutschland).

Любопитен факт - до 2038 година на купата към този момент няма да има място за овековечаване на новите международни първенци.

Футболният " Свещен Граал " не постоянно е бил със настоящия си дизайн. От първия Мондиал през 1930 до този през 1974 на спечелилите е връчвана друга статуетка. Тя носи името на именития президент на ФИФА, основал Световното състезание - " Жул Риме ". Размерът ѝ е сходен на сегашната купа - към 35 сантиметра височина, само че е доста по-лека - 3 кг и 800 грама. Представлява древногръцката богиня на успеха - Нике, и е направен от злато и сребро, както и от минерала лапис лазули. Трофеят е именуван " златната богиня ". Историята му е почтена за всеки познавач на загадките и би била идеална част от сюжета на някой холивудски филм.

Годината е 1938. Хитлер е отпред на Германия, а манията му за власт стартира да взима първите си жертви. В навечерието на най-трудния интервал за човечеството, Фюрерът заповядва всеобщо търсене на скъпи артефакти (нацистите си присвояват редица частни сбирки, експонати от музеи, съкровища и други), а в полезрението му влиза и международната купа. По това време тя е владеене на Италия. " Скуадра адзура " победи на два следващи Мондиала - 1934 и 1938. Задачата наподобява лесна. На Ботуша режимът е сходен. Начело там е Бенито Мусилини със своите фашистки възгледи..

Оторино Бараси, върховен чиновник в Италианската футболна федерация, прозира надвисналата заплаха и взема решение да вземе нещата в свои ръце... безусловно. Мъжът скрито измъква купата " Жул Риме " от трезора на банка в Рим и по този метод я избавя от нацистите.

Те не са по никакъв начин глупави и потеглят по стъпките му. Влизат в дома му и го обръщат с главата надолу. Уви, прозорливостта на Бараси им убягва. Италианецът скрива трофея в остаряла кутия за обувки под леглото си. Вехтата движимост не влиза в полезрението на недоброжелателите и те се отхвърлят.

Световното състезание не се играе в продължение на 12 години поради Втората международна война, а през цялото това време статуетката е в Бараси. През 1946 той застава отпред на федерацията, а през 1950 предава оценката за Мондиала в Бразилия. Взима ефективно присъединяване в организирането на шампионата. Повече детайлности към тази любопитна история можете да откриете в книгата " Soccer under swastika " (в превод от британски: " Футболът под въздействието на свастиката " ).

На 20 март 1966, четири месеца преди Мондиала в Англия, една от най-ценните движимости в света е открадната. Купата " Жул Риме " е изложена пред почитателите на Острова, а макар строгата си защита, въпреки всичко, изчезва. Как се е случило, остава мистерия и през днешния ден. Цялата полиция на Лондон е мобилизирана на пожар в търсенето на скъпата статуетка.

По следите ѝ потегля и " Скотланд Ярд ". Уликите са прекомерно малко. Бързо е направена и нейна имитация при положение, че оригиналът не се открие в точния момент за конкуренцията. Появява се искане за откуп на стойност 15 000 лири.

" Пикълс откри купата! ", гърмят вестниците в Англия. Отличието изненадващо е открито от... куче! Бордър колито е изведено от стопанина си Дейвид Корбет на нормалната си разходка. Всичко върви както нормално, до момента в който носът на животното не се озовава до пакет завит във вестници.

Мъжът е футболен почитател и осъзнава какво държи в ръцете си незабавно, откакто разпростира хартията. Слуховете гласят, че Корбет е бил поканен на специфична церемония вечеря, откакто Англия печели Световното състезание. Говори се, че федерацията му дава 6 000 лири като премия, а Пикълс получава безвъзмездна кучешка храна до края на живота си. Копието на трофея е продадено на търг през 1997 за 254 500 лири.

Новият модел на трофея е построен през 1974. Причината за това е, че Бразилия получава вечно правото да задържи " Жул Риме ", откакто печели Световната купа за трети път. Все отново, статуетката на богиня Нике не е забравена. През декември 1983 тя е открадната още веднъж. Престъплението е наречено " кражбата на века ". Статуетката изчезва от центъра на Рио де Жанейро, където е била защитавана. Слуховете я слагат в частна сбирка. Други са на мнението, че от дълго време е била разтопена, а крадците ѝ са взели голяма сума.

След 1974 купата на Световното състезание стои 4 години при спечелилия, а по-късно той получава позлатено копие и я предава на идващия Мондиал. Вече няма процедура да бъде давана вечно. Настоящата версия на оценката е охранявана зорко и не може да се " похвали " с историите на " златната богиня ".

Емблематична купа. Правото да се допрян до нея имат единствено футболистите, които са я спечелили и държавните глави. Феновете могат да единствено да я видят. Тази опция е предоставена от ФИФА, която провежда обиколко на трофея. Тази година за пръв път той беше изложен и в София. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР