Златно лаврово листо от короната на френския император Наполеон ще

...
Златно лаврово листо от короната на френския император Наполеон ще
Коментари Харесай

Листо от короната с лавров венец на Наполеон отива на търг

Златно лаврово листо от короната на френския император Наполеон ще бъде продадено на търг идващия месец.
Френският военачалник се самообявява за император в катедралата „ Света Богородица “ в Париж през 1804 година, поставяйки самичък на главата си златен лавров венец, вместо да остави това да направи тогавашният папа Пий Седми.

По-късно Наполеон се оплаква, че венецът е прекомерно тежък и по тази причина ковач маха от него шест листа, които по-късно дава на всяка една от шестте си дъщери, показват от аукционната къща Osenat.

Короната, която е направена по модел на венците, носени от античните римски цезари, е изобразена в монументалната картина на художника Жак-Луи Давид „ Коронацията на Наполеон “. Символът на императорската купа на Наполеон не оцелява – короната е претопена след рухването му от власт след Битката при Ватерло.

От Osenat оповестяват, че златното листо, което ще бъде продадено на търга, идва непосредствено от фамилията на императорския ковач и е единственото, чиято орис е известна.

Очаква се то да бъде продадено за сума сред 100 000 и 150 000 евро.

Короната, която Наполеон носи по време на коронацията си, има 44 огромни златни лаврови листа и 12 по-малки. Струвала е 8000 франка – извънредно висока сума за времето си. Кутията, в която е била съхранявана, е коствала още 1300 франка. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР