Златните паспорти. Това била темата, по която разменили реплики премиерът

...
Златните паспорти. Това била темата, по която разменили реплики премиерът
Коментари Харесай

Златните паспорти: Катарзис на ДПС и краят на гражданството срещу заплащане

" Златните паспорти ".

Това била тематиката, по която разменили реплики министър председателят Кирил Петков и глобеният по " Магнитски " народен представител на Движение за права и свободи Делян Пеевски в пленарна зала. Оживеният спор, в който националният представител даже не даваше на сътрудниците си да се месят, а жестикулираше към министър-председателя, беше показан в живото лъчение на съвещанието в петък (11 февруари). След това и двете страни (ДПС - документално, а министър председателят пред медии) споделиха, че говорили за готвените промени, с които да бъдат неразрешени така наречен " златни паспорти ". Като от партията на Пеевски даже обявиха, че Петков поел ангажимент да одобряват техните ремонти и да има инспекция на раздадените до момента. Това не е доказано от премиера, а в правната комисия към този момент бяха признати на първо четене измененията, препоръчани от държавното управление и отхвърлени тези на Движение за права и свободи.

Преди тъкмо година (в края на февруари 2021), отново в пленарна зала, с гласовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ бяха признати ремонти в Закона за българското поданство, които освен резервираха " златните паспорти ", само че и разшириха при какви вложения, създалите ги ще могат да стават български жители, а членове на техните фамилии също да аплайват. Основен вносител на тези промени беше Йордан Цонев (ДПС), който по средата на четенето на текстовете на второ четене в зала, малко ги стимулира и заприказва за " 70-80 предприемача ", които другояче можело да съдят България за отнети права. Дебат нямаше, в случай че не броим че съдружният сътрудник на ГЕРБ - " Обединени патриоти ", гласоподаваха срещу и " си разрешават шегата ", че това е форма на продажба на поданство против което толкоз се написа.

Какво накара Движение за права и свободи за по-малко от година да преобърне позицията си и да заприказва за " чудовищна скица ", обвързвана с капиталовото поданство. Освен законодателни промени, от придвижването изпратиха и получен от тях неизвестен сигнал към прокуратурата (преди това огласен в детайли в медиите). А тя се задейства незабавно.

Това е въпрос, който занапред ще се разплита. Но един от отговорите му е в обществено известните обстоятелства: по средата на двете събития е включването от Съединени американски щати на Делян Пеевски в листата по световния акт " Магнитски " (юни 2021) и свързването му със схеми за пазаруване на паспорти.

Сега Движение за права и свободи желаят по думите им да изчистят името му, а тези интензивности евентуално са нужни и на юристите, които Пеевски е наел в Съединени американски щати, с цел да апелира, че е глобен по " Магнитски ".

Освен това придвижването очевидно желае да обвърже казуса с различен и по опция с новите ръководещи, а прокуратурата към този момент търси проведена незаконна група. Междувременно с промени, подготвяни още от служебните държавни управления предходната година и импортирани от държавното управление на Кирил Петков в този момент, поданството против вложения или против възнаграждение (както още става популярно), ще отпадне като опция - следва приемането на поправките на второ четене.

" Дневник " събра отговори на по-важните въпроси, свързани с тематиката:

Какво са така наречен " златни паспорти "?

" Златен паспорт " се назовава опцията да се придобие поданство против вложения. България е една от трите страни в Европейския съюз дружно с Кипър и Малта, която към момента предлага тази алтернатива.

През 2009 година тази опция се вкарва с промени в закона за чужденците, съгласно които непознат жител може да получи позволение за непрекъснато престояване в страната при избран размер вложения. Той би трябвало да е вложил над 1 000 000 лева в акции на търговски сдружения, търгувани на български контролиран пазар, в облигации и съкровищни бонове, дялове и акции, право по концесионни контракти и други

Тази сума може да е вложена по контракт за доверително ръководство със период, не по-кратък от пет години, като за същия период влогът не се употребява за застраховане на други парични заеми. Право на непрекъснато престояване имат и непознати жители, които са вложили в капитала на българско комерсиално сдружение, чиито акции не са търгувани на контролиран пазар, сума, не по-малка от 6 000 000 лева

През 2013 година в Закона за българското поданство (чл. 12а и член 14а) е въведена нова опция - право на приемане на поданство на база на към този момент получено право на престояване като задграничен вложител по Закона за чужденците. Друго в допълнение изискване е да са получили позволение за престояване преди 5 години, само че в случай че усилят инвестицията си до избрани размери, могат да придобият поданство по натурализация и след една година престояване.

През 2018 година Министерството на правораздаването предложи тези текстове да отпаднат, като беше заложена концепцията да има единствено опцията за приемане на непрекъснато престояване на съображение инвестиция. Идеята беше да се показва воля пред Европейската комисия за стягане на контрола в тази тенденция.

Докато проектопромените престояваха в Народното събрание, през 2019 година основният прокурор по това време Сотир Цацаров се засилва по тематиката и изиска да се лишават паспортите на седем души - двама руснаци, трима египтяни и по един от Пакистан и от Йордания. Те били придобили българско поданство, купувайки държавни скъпи бумаги, които след това са продадени. Няма обществено известни данни какво е станало с отнемането на поданството на тези хора.

По това време Цацаров показва резултатите от инспекция и във краткотрайната комисия с дълго име " за изследване на всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандална подкупна скица при придобиване на българско поданство от непознати жители ". Тя е основана в 44-ия парламент и е ръководена от Йордан Цонев. В средата на септември 2019г. тогавашният основен прокурор обобщава пред членовете й данни от инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС за десетгодишен интервал, която е обхванала тъкмо капиталовите паспорти. Цацаров показва мнение и, че опциите за поданство против вложения би трябвало да отпаднат.

Обратното се случва в края на февруари 2021 година по предложение на Йордан Цонев вместо да бъдат анулирани, Движение за права и свободи и ГЕРБ гласоподават, че задгранични вложители ще могат да получават българско поданство, в случай че са внесли в капитала на българска компания сума не по-малка от 1 милион лв. като финансиране на предпочитан план, или са я нараснали до 2 млн. лв.. Депутати от ГЕРБ тогава неодобряват плана на личното си правосъдно министерство.

Кои хора са получили такива паспорти и по кое време?

Анализ на правосъдното министерство, показан в правната комисия при започване на тази година, е посочил, че от основаването на тези разпореждания в Закона за българското поданство до промените през март 2021 година, лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство на тези учредения, са такива към този момент получили позволение за непрекъснато престояване като вложители. Това е ставало поради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв. или вложени над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство.
От 2017 година до момента в правосъдното министерство са обработени 194 преписки, като единствено на 92 лица е обещано българско поданство. На седем души то към този момент е отнето, а други шестима са в процедура по лишаване. В момента има 38 висящи преписки на кандидатстващи лица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР