Златни медали завоюваха атлетите на Спешъл Олимпикс България след силни

...
Златни медали завоюваха атлетите на Спешъл Олимпикс България след силни
Коментари Харесай

Спешъл Олимпикс България спечели златото на европейския турнир в Италия

Златни медали завоюваха спортистите на Спешъл Олимпикс България след мощни и оспорвани мачове по време на първия по рода си европейски баскетболен шампионат за обединени юношески тимове от спортисти със и без интелектуални усложнения в град Сансеполкро (Италия).

Отборът на Спешъл Олимпикс България се пребори в своята дивизия поредно с тимовете на Спешъл Олимпикс Сърбия (37:22), Спешъл Олимпикс Италия – Мурия (26:17) и Спешъл Олимпикс Италия – Абруцо (28:23).

Участие в конкуренцията взеха 240 спортисти със и без интелектуални усложнения от 16 европейски страни: България, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Латвия Литва, Норвегия, Полша, Сърбия и Испания.

„ Участието на спортистите на Спешъл Олимпикс България в този шампионат е от извънредно значение, както за тяхното спортно развиване, по този начин и за общественото им приобщаване. Откакто се развива програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България сме имали опция да участваме в шампионати по единен баскетбол 3x3. Тук сме в тимове 5х5 и това е доста значимо за самочувствието и за мотивацията на спортистите да продължат да се развиват с приобщаващ спорт “, акцентира проф. Мариана Борукова, народен треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и учител в НСА „ Васил Левски “.

Обединеният тим на Спешъл Олимпикс България в Италия взе участие с 10 играчи – шестима спортисти с интелектуални усложнения и четирима сътрудници. Атлетите са Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Емануил Христов от обединявания тим, който тренира в Национална спортна академия „ Васил Левски “, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа интензивност и катедрата по Баскетбол, както и спортистите Иван Драгански и Лъчезар Стоянов от специфичния тим по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Иван Иванов, Виктор Фам, Дарина Чимева и Даниел Милчев са студенти и ученици на НСА „ Васил Левски “.

В делегацията за европейския шампионат по единен баскетбол бяха националният треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България проф. Мариана Борукова, треньорът от БК Рилски състезател, гр. Самоков Катерина Рудева и Асен Стоянов от фондация „ Паралелен свят “ – гр. Пловдив.

„ Радвам се, че играх добре, че подавах добре, че спечелихме златен орден. Харесва ми да съм с тима, с спортистите, с приятелите ми “, показа спортистът Йордан Димов след победния край.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР