Златната треска в Калифорния започва през 1848 г., когато Джеймс

...
Златната треска в Калифорния започва през 1848 г., когато Джеймс
Коментари Харесай

Треска за литий: Калифорния разполага с огромно находище

Златната тресчица в Калифорния стартира през 1848 година, когато Джеймс Уилсън Маршал открива буца злато в реката до Колома. Само година по-късно популацията на Калифорния нараства със 100 000 индивида. Днес светът се тресе от тресчица за литий и наподобява, че Калифорния още веднъж е в сърцето на нова тресчица, която може да видоизмени автомобилната промишленост в Съединени американски щати. Този път скъпото богатство не е намерено в река, а в токсичното Салтън Сий, под повърхността на което са открити големи находища на литий, оповестява. Езерото с повърхност от 343 квадратни благи се е образувало след наводняване в долината на река Колорадо през 1905 година Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, залежите на литий са такива, че това находище може да дава по 600 000 тона литий годишно, което е повече от нужното на Съединени американски щати сега.

„ Това е страхотна опция за гения на Калифорния да бъде разпрострат и употребен за решение на доста значимия проблем с електрификацията на всичко “, декларира Дани Кенеди, основен специалист на организацията с нестопанска цел New Energy Nexus. „ Ако Джо Байдън желае да създава акумулатори в Америка за електрификацията на нашите автомобилни паркове, това е единственият късмет за реализиране на огромни мащаби.”

Властите знаят за литиевото находище от много време, само че съгласно основния изпълнителен шеф на Controlled Thermal Resources, Род Колуел, до момента не е било стопански преференциално скъпото „ злато” да се извлича.

Литият в Салтън Сий е по-лесен за добиване от обичайното минно извличане. Единадесет геотермални електроцентрали към този момент работят в региона и извличат лития от земята, генерирайки пара посредством добиване на солена вода. В момента се построява ново оборудване, което ще комбинира геотермална електроцентрала и настрана оборудване за рандеман на литий. Controlled Thermal Resources твърди, че може да извлича 300 000 тона литий годишно, откакто обектът стартира да действа на цялостни обороти.

„ Какво е международното произвеждане в този момент? Може би 380 000 или 400 000 тона. Това е всичко ", разкри Колуел. „ Просто би трябвало да вършим дребни стъпки с по 20 000 тона, 20 000 тона, 20 000 тона. След това единствено би трябвало да усъвършенстваме процеса, да създадем повече кладенци и да продължим.”

General Motors влага в Controlled Thermal Resources и си сътрудничи със стартъпа, с цел да си обезпечи литий от Калифорния. Компанията дава обещание, че от началото на 2024 година ще създава литий за акумулатори. Повечето литий, употребен през днешния ден в автомобилната промишленост, идва от Австралия, Китай, Боливия, Чили и Аржентина.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР