Златарят Томазо Пестели е изселен от историческата си работилница във

...
Златарят Томазо Пестели е изселен от историческата си работилница във
Коментари Харесай

Флоренция умира: Масовият туризъм опустошава италианския град

Златарят Томазо Пестели е изселен от историческата си работилница във Флоренция, с цел да направи място за първокласен хотел - следващата жертва на всеобщия туризъм, който съгласно критиците опустошава италианския град .

Призивите за незабавни дейности за отбрана на центъра на града, обект на ЮНЕСКО, се ускориха предишния месец, откакто шеф на музей съобщи, че " гневният " туризъм е трансформирал Флоренция в " продажница " .

Museum chief brands Florence a ‘prostitute’ over tourist numbers:

“Once a city becomes a prostitute, it is difficult for it to become a virgin again, ” said Cecilie Hollberg, director of the Galleria dell’Accademia, which houses Michelangelo’s David.
— Ruchir Sharma (@ruchirsharma_1)
През предишното лято градът е бил посетен от към 1,5 милиона туристи, което е с 6,6% повече от миналата година , а от ден на ден самостоятелни магазини и жилищни жилища се трансформират в заведения за бързо хранене и ваканционни комплекси.

" Ние сме отворени от 1908 година насам. Ако се отървете от нас и от доста други като нас, ще отнемете част от духа на града ", споделя Пестели, чиито татко, дядо и прародител са били златари преди него.

55-годишният Пестели съумява да откри друга дребна работилница наоколо, само че споделя, че доста други занаятчии не са имали този шанс.

Средната цена на месечните наеми на жилища е скочила с 42% сред 2016 година и 2023 година, а броят на жилищата, оповестени в Airbnb, е скочил от към 6000 на близо 15 000, сочат формалните данни.

Дори през февруари опашките от туристи се извиват към квартала на Дуомо и се тълпят към Давид на Микеланджело.

С изтласкването на локалните поданици и изгубването на обичайните магазини " Флоренция се трансформира в празна кутия ", споделя Пестели.

47-годишната Елена Белини, която продава творби на локални художници, споделя, че намаляването на броя на дълготрайно пребиваващите е унищожило кварталите и е довело до повече закононарушения, като да вземем за пример опити за обири с щурм .

Artisans fear future in Florence ‘dying’ of tourism via Post
— Daily Islamabad Post (@PostIslamabad)
" Флоренция умира! " - гласеше надпис на витрината на бижутерски магазин, в който се споделяше, че градът е " продаден " на огромния бизнес.

Забрана на Airbnb

Столицата на Тоскана не е сама. Във Венеция и други топ дестинации като Чинкуе Тере в Северозападна Италия локалните поданици също са прогонени от астрономическите наеми, пренаселените места и безкрайните магазини за сувенири.

Докато Венеция тества система за продажба на билети, при която дневните гости ще заплащат входна такса в разгара на сезона, левоцентристкият градски съвет на Флоренция стартира акция за отклонение на туристите от центъра.

" Хората от ден на ден търсят " направления, основани на прекарвания ", тъй че би трябвало да разпространяваме... други исторически, художествени, естествени и гастрономически забавни места ", съобщи заместник-кметът Алесия Бетини пред Агенция Франс Прес.

Посетителите на близките села, крепости и абатства са се нараснали с 4,5% през януари, а броят на туристите, които се насочат по " Пътя на боговете " през Апенините до Болоня, е повишен с 22% през предходната година.

Общинският съвет също по този начин се опита да освободи жилища за локалните хора и да предотврати по-нататъшното повишаване на наемите, като забрани новите частни краткосрочни ваканционни наеми в историческия център.

Мярката, призната през октомври, включва и данъчни облекчения за наемодателите, в случай че те се върнат към елементарните контракти за наем.

Въпреки възбраната към дузина занаятчии са изселени от работилници в постройка покрай Понте Векио на фона на проектите за превръщането ѝ в туристическа.

‘Florence is in danger of becoming a beautiful museum with no life’

Visitors to the Italian city should expect higher taxes and fewer Airbnbs – but locals fear their home is beyond saving
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР