Зимното слънцестоене е най-краткият ден в годината и според астрономическия

...
Зимното слънцестоене е най-краткият ден в годината и според астрономическия
Коментари Харесай

Кога е най-краткият ден в годината?

Зимното слънцестоене е най-краткият ден в годината и съгласно астрономическия календар, бележи началото на зимния сезон.

Тази година денят се пада в четвъртък, 21 декември, макар че всяка година е друго и може да се падне във всеки ден сред 20 и 23 декември, написа английският вестник Daily Express.

Началото на зимния сезон, съгласно астрономическия календар, е три седмици по-късно от метеорологичния календар, съгласно който зимата публично стартира на 1 декември, петък.

Това също по този начин е най-краткият ден в годината, защото наклонът на оста на Земята е най-отдалечен от Слънцето. Това значи, че тогава получаваме минимум слънчева светлина през годината.

Зимното слънцестоене бележи точката, когато Слънцето е тъкмо над Тропика на козирога. След това дните стартират да се усилват и ще имаме повече часове с дневна светлина. Зимното слънцестоене е с близо девет часа по-кратко от най-дългия ден в годината.

Всяка година британците се насочат към Стоунхендж в Уилтшър, с цел да отбележат астрономическото събитие и да посрещнат изгрева над камъните. В този ден слънцето ще изгрее в 8.04 часа.

По същото време в Южното полукълбо ще бъдат маркирани лятното слънцестоене и най-дългият ден в годината.

„ Въпреки че зимното слънцестоене бележи най-краткия ден в годината в Северното полукълбо, това не е денят с най-късния изгрев или най-ранния залез. Повечето места в междинните ширини ще отбележат най-ранния си залез две седмици преди слънцестоенето, а най-късният изгрев ще пристигна не по-рано от началото на януари “, оповестяват от НАСА./ profit.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР